Руска штампа: Србија је признала Косово

moskva„Србија и Косово постигли су историјски споразум који власти у Београду и Приштини интерпретирају на различите начине“, оцењују вечерас руски електронски медији.

„Србија и Косово утврдили су одредбе споразума који Приштина прихвата као признање независноти покрајине“, наводи Ехо Москве.

Интернет портал Неwсру.цом пише да је Србија отворила себи пут у Европску унију, а да су на окупираним територијама уверени да је њихова независност призната.

„Србија и Косово су потписали споразум о регулисању односа, док је раније Србија одбијала да потпише предлог Европске уније о споразуму са Косовом“, пише портал Газета.ру.

Портал наводи да је постизање споразума изузетно важно за Србију, јер европске власти обећавају Београду да ће у случају решења косовског питања почети разматрање њеног уласка у ЕУ.

ТВ Мир је оценила да је Србија „де јуре признала независност Косова“.

Висока представнциа ЕУ Кетрин Ештон саопштила је после данашње, десете рунде преговора у Бриселу, да су премијер Србије и ратни злочинац Хашим Тачи парафирали споразум.

Она им је честитала на решености коју су показали протеклих месеци и на храбрости, истакавши да је споразум за обе стране корак којим се удаљавају од прошлости и приближавају Европи.

Вестинет