Србину из Доње Будриге запаљена њива под кукурузом, штета је потпуна

Србину из Доње Будриге, Срђану Гигићу, синоћ је запаљена њива под кукурузом. Штета је потпуна, јер се изгорели кукуруз због дима и опасних испарења не може користити за исхрану животиња.

Пожар је захватио Гигићеву њиву на двадесетак ари која се налази само 300 метара од села. Претходно су горела стрништа и ливаде на више локација у том делу општине Партеш.

“За нас је ово велика штета, с обзиром да живимо искључиво од пољопривреде и имамо двоје деце на студијама”, каже за РТВ Пулс Срђан Гигић, који кукурузом тови свиње и козе.

То је једина површина под пољопривредним културама коју Гигићи обрађују, јер до друге, веће, не смеју да приђу јер страхују од комшија Албанаца који су последњих година купили имања у суседству.

Оштећену породицу данас је посетио шеф Департмана за пољопривреду општине Партеш и пољопривредни стручњак Живорад Јовановић, који је најавио формирање комисије која ће утврдити узроке и последице паљевине.

“Општина Партеш ће помоћи оштећене, у складу са својим могућностима”, обећао је Јовановић.

На лицу места данас је била и косовска полиција, направила увиђај и констатовала штету. У току је истрага о узроцима паљевине и одговорним лицима.

Прошле недеље, у малој општини Партеш која обухвата само још два села: Пасјане и Доњу Будригу, непозната лица су починила шест крађа у само једној ноћи, а на мети лопова су били аутомобили, краве и друге животиње.

 

 

 

Извор: НСПМ