Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

DSC_0054Рођењу Пресвете Богородице посвећен је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Прањанима недалеко од Горњег Милановца. И ове године је манастир свечано прославио своју храмовну славу.  Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе, Мале Госпојине (8/21. септембар), служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протосинђела Варсануфија (Стошића) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Микан Васовић из Чачка и Марко Гавриловић из Горњих Миоковаца. За наредну године пријавиле су се сестре из Чачка: Верица Креманац, Јоргованка Топаловић и Снежана Терзић.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. У својој беседи Владика Николај је говорио о чудесном рођењу Пресвете Богородице од престарелих родитеља Јоакима и Ане и о улози Пресвете Богомајке у домостроју нашег спасења. При томе је владика нагласио да када о Пресветој Богородици говоримо то треба да чинимо са страхом Божјим, и да јој се често обраћамо у молитви.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба

 

 

 

                                                            

 

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ