ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ И ДЕГРАДАЦИЈА ЧОВЕЧАНСТВА

zoranmilosevicУ опширној студији групе аутора (углавом доктора наука) „Деградација човека као фактор светске политике“, а уз подршку Међународног друштвеног покрета «Руске мајке», указује се на бројне факторе деградације човечанства, којима су се у последње време придружиле и друштвене мреже, чија је главна мана што човека укуључују у систем „социјалног паразитизма“

Пише: проф. др Зоран Милошевић

Чланак почиње указивањем да данашњи људски живот одликују различита „безумља“. Демографе брине пренасељеност планете, затим социологе, политикологе, економисте и друге занима све јаснија физичка, психичка и морална деградација становништва. Све више сфера рада пати од недостатка кадрова, који имају одговарајуће физичке и ителектуалне могућности. Уочљив је пад и научних достигнућа, посебно у дрштвеним наукама, а уметност се претвара у „сиву зону“ или отворену комерцијализацију. Одлуке светске политичке елите су крајње недалековиде, чак убиствене, не само за обичне људе него и њих саме. Процес деградације становништва прети да оконча са човечанством и то без нуклеарног рата и еколошких катастрофа.

РАЗАРАЊЕ МУШКОГ ХРОМОЗОМА

Између низа питања која су обрадили је и деградација људи на генетском нивоу, тачније питању изумирању мушкараца. Познато је да жене имају Х хромозоме, а мушкарци Y. Иако деградирају и једни и други, процес се брже одвија код мушкараца, пре свега деградира мушки Y хромозом. Деградација се догађа због неповољних фактора из окружења и ваздуха, који у буквалном смислу разарају мушки Y хромозом, који се све више претвара у мало слово „v“. Дегенерација Y хромозом најављена је неплодношћу мушкараца у процентима од пет до 15 посто, а тренутно је чак до 40 посто мушкараца у репродутивном добу неплодно, као и у појави хомосексуализма. Сексуално насиље, које врше углавном мушкарци, жеља да се мења пол (такође више изражена код мушкараца) представља последицу губљења репродуктивне функције. Сличан процес, али нешто мање изражен је и забележен и код жена. Код жена изчезава један од Х-хромозома, који даје појаву недовољно развијених жена, неплодних и појави већег броја лезбијки. Сличан процес је забележе и код животиња и биљака, те се очекује и њихов нестанак.

Лекари из целог света јављају да је све више људи са болестима нервног система:око 30 посто свих лекова које употребе становници „цивилизованих“ држава су због „психичког растројства“, а према подацима Европске уније губици светске економије због психичких болести на годишњем нивоу достигли су три до четири посто Бруто националног дохотка.   У САД пуцњава на улицама са смртним исходима повећала се за последњих пет година за 150 посто, при чему половина актера болује од нервих болести. Иначе психичке болести у свету чине 15 до 20 посто од свих регистрованих оболења. Из светске здравствене организације саопштавају да је депресија једна од главних болести (инвалидности) и разлога самоубиства људи. Истовремено, бележи се константни раст броја „психички нестабилних људи“.

Узроци су бројни. Као главни узрок деградације се наводи наметнути либерални поредак у којем нема морала и све је дозвољено и нормално, при чему је егоизам основни животни принцип, а профит смисао живота, што даје, јасно је своје отровне плодове. Либерални економски поредак створен је од владајуће (западне) финансијске олигархије, а научници овај економски систем именују „економијом безумља“ и „фабриком дегенерисаних људи“. Уман и здрав човек овом систему није потребан. „Економији безумља“ требају наркомани (зависници свих врста, не само од наркотика), „маниакални потрошачи“, „незасити потрошачи“, „шопингомани“ итд, што доносе огромне зараде различитим компанијама, које игноришу здраве обрасце живота.

ПСЕУДОЉУДИ

Очигледно је да деградација човечанства није спонтан процес, већ процес који контролише светска политичка и финансијска елита, Џулијет Кјеза именује као најодговорније руководиоце девет светских банака “Голдман Сакс”, UBS, “Бенк оф Америка”, “Дојче банк” и сличне. Они доносе одлуке које се тичу милијарди људи, од тога колика ће бити незапосленост у свету, колико ће људи умрети од глади, колико влада смењено, колико министара поткупљени итд. У анализама ове елите (финансијске и политичке) која манифестује понашање несвојствено људима појавиле су се чак и квалификације да су то „псеудољуди“, „антиљуди“ и чак „дошљаци са друге планете“. Ово чак потврђује и једна од верзија антропогенезе да је током развоја у саставу људи остала група која има све одлике животиња и који нису људи у чисто клиничком смислу, јер имају одређена дефекте у мозгу, што има за последицу одсуство морала и емоција, тврди Б.Ф. Поршнев у студији «О почетку људске историје (проблеми палеопсихологије), објављеног, између осталог, на порталу lib.ru. Ти псеудољуди су успешнији од нормалних људи, јер су агресивни и примитивни, без икаквих моралних ограничења. Псеудољуди уништавају све што је нормално – националну државу, породицу… Тиме су нормалним људима објавили рат. Но, где је у овом систему деградације место друштвених мрежа?

Председник САД, Доналд Трамп, тврди да се претраживач „Гугл“ према конзерватицима има предрасуде, те у Конгресу треба да се одржи саслушање представника ове компаније о томе како интернет-компаније користе обиље података својих корисника. На жалост на саслушању на коме ће присуствовати и представници Фејзбука и Твитера неће се говорити о много важнијем проблему од тога како се „Гугл“ односи према Републиканској партији.

Већи проблем представља пословни образац интернет-компанија који може да покрене мржњу, насиље и политичку поларизацију, не само у САД, него и у целом свету, пише Марк Бјукенен у чланку за амерички „Блумберг“. Суштина је да се проблем закључује у томе да су преко аутоматизованих алгоритама „Гугла“, „Фејсбука“ и „Твитера“, а који анализирају понашање људи како би повећали активности корисника сазнали да посао (профит) расте, када се људи усмере једни против других.

Дефинитивно на интернету и друштвеним мрежама уопште има мноштва вести које изазивају неспокојство. Новинар Николар Кар у књизи „The Shallows“ (Испод површине. Шта интернет ради са нашим мозговима) је упозорио да интернет и социјалне мреже мењају мозак корисника у смеру „губитка дубоке концентрације на један задатак, већ се привикавају на обраду фрагмената информације и често се пребацују са једног недовршеног задатка на други“. Интернет такође оставља штетне последице на процес читања. Људи брзо прелазе преко онлај-чланка, читајући увод, средину и крај, тражећи кључне речи да би схватили шта је аутор хтео да каже. Овако читање не дозвољава човеку да прихвати сложенију аргументацију и не оставља време да читалац сам стваралачки осмисли прочитано, тј. читалац нема времена да сам створи властито мишљење.

Најгоре од свега је ова технолога може да ради као огромни механизам социјалне деградације људи, тврди Џарон Ланиер (Jaron Zepel Lanier), аутор научних публикација по питању визуелизације података и биометријских технологија, али и појма „виртуелна реалност“. Постојећи пословни образац три спомињане интернет-компаније корисницима предлаже бесплатне услуге које им омогућавају прикупљање огромног броја података корисника. Потом аутоматизовани алгоритми ових компанија користе ове податке да помогну компанијама које се баве рекламом да формулишу одговарајући стимуланс за кориснике интернета и друштвених мрежа да промене њихово понашање, на пример да купују ствари. Сада овај образац се сматра природним.

Међутим, наглашава Ланиер овај пословни образац може довести „природним путем“ до катастрофе, јер, на пример, Фејзбук зарађује новац помажући онима који се баве маркетингом (рекламом) да дају информације које садрже лаж. Аутоматизовани алгоритми, који траже начин да привуку пажњу корисника, немају савест, они једностанво кристе све што делује. Управо су аутоматизовани алгоритми дошли до закључка да је лакше подстаћи на куповину и деловање кориснике који имају негативне емоције, попут мржње, сумњичавости или су бесни на некога. Према мишљењу поменутог аутора медији и друштвене мреже не подилазе ни левим ни десним вредносним (политичким и другим) опцијама, већ „заговарају“ „деградирајући процес“ који доводи до јачања негативитета у људским поступцима. Другим речима, аутоматизовани алгоритму „Гугла“, „Твитера“ и „Фејзбука“ могу ненамерно изазвати масовно насиље и брзу социјалну деградацију човечанства.

И истраживања других аутора указују да Ланиер исправно закључује. На пример, истраживања како различити видови емоција делују на онлајн-гледаоце показала су да емисије и вести које по правилу садрже страх, гнев и уопште негативне емоције имају већи ефекат од позитивних. Уједињене нације су, на пример, истраживале ширење гласина преко „Фејзбука“ и других социјалних мрежа због тога што су имале одлучујућу улогу у извршењу геноцида над народом Рохинџа у Мјанмару. У другом истраживању које је урађено у Немачкој, а поводом напада на мигранте, закључено је на основу анализе 3.335 напада, да су значајну улогу у подстицању на нападе имале вести и информације ширене преко „Фејзбука“.

ШТА СЕ МОЖЕ УРАДИТИ?

Ништа уколико рекламни образац интернет компанија остане какав јесте, без обзира коју нам штету нанео. Алтернатива је одрицање од бесплатних услуга интернт компанија и прелазак на плећене услуге. Уколико би компаније узимале новац од директних корисника а не од трећих лица (маркетинг агенција, на пример) ситуација може да се промени.  Тада човек треба да се одлучи хоће ли за свој новац да гледа, слуша и чита отровну пропаганду, при чему је већина мање или више свесна, да је плаћање јавно и да се до њега увек може доћи преко рачуна у банци.

Виктор Бурназов на блогу (publicistik.blogspot.com) у том контексту поставља питање да ли су социјалне мреже прогрес или деградација друштва? Одговор који даје је „деградација друштва“. Наиме социјалне мреже имају својеврсну улогу наркотика, тј. стварају зависност људи. „Уколико сте регистровани бар на једној друштвеној мрежи ви сте потенцијални наркоман“. Истина, штета није тако велика као код стварног наркомана, али вам друшвене мреже краду време, искрене емоције и реални живот. Иако друштвене мреже са једне стране представљају велики изум за човечанство, са друге стране оне су регрес за појединца. Према истраживањима психолога од 1000 испитаника старости од 19 до 22 године (у свим развијеним и средње развијеним земљама) 955 користи друштвене мреже. Мреже користе за комуникацију, читање интересантних текстова, али и за „убијање времена“. У просеку друштвене мреже корисницима дневно одузму између два и три сата времена, а да при том 73 посто испитаника не сматра да је зависно од друштвених мрежа. Да зависност постоји утврдили су научници са Лондонског универзитета агажовани на проучавању социјалог понашања човека спровели су експеримент кoји је показаo да друшвене мреже доводе до деградације личности. Суштина експеримeнта закључивала се у жељи да се објасни како се мења понашање људи у реалном и виртуелном свету. Истраживање је показало да људи који проводе у виртуелном простору око два сата дневно комуницирају са људима као и током преписке на друштвеним мрежама. Међутим, они који проводе од три до пет сати губе контакт са реалношћу и нису више повезани са реалним светом, чак ни са најближим из свог окружења.

Извор:
ЦАРСА