„Ал Дахра” нови власник ПКБ-а

Министарство привреде прихватило понуду од 105.055.000 евра, закључење купопродајног уговора се очекује у наредном периоду, саопштили надлежни

(Фото Д.Ј.)

Арапска „Ал Дахра” од јуче се може сматрати новим власником Пољопривредне корпорације Београд ( ПКБ) –  јединог преосталог великог државног комбината. Као једини заинтересовани купац на тендеру, та компанија понудила је 105.055.000 евра за већинско власништво над београдском корпорацијом о чијој се продаји говори више од деценије.

Само неколико сати након отварања финансијске коверте Министарство привреде саопштило је да прихвата понуду и да „Ал Дахру” проглашава купцем. Понуда је била  за свега пола милиона виша од почетне цене која је износила 104,5 милиона евра, што је иначе половина процењене вредности ПКБ-а.

– Комисија за спровођење поступка утврдила је да је понуда у складу са  правилима поступка, а Министарство привреде је, на предлог комисије, прогласило Ал Дахру купцем – наводи се у саопштењу министарства.

Како је објављено, на цену коју је Ал Дахра доставила, биће додата и цена за стадо према попису који ће бити урађен непосредно пре увођења купца у посед и износиће 100 одсто процењене вредности стада на дан пописа.

Закључење купопродајног уговора се очекује у наредном периоду, након што Управа за спречавање прања новца достави Министарству привреде обавештење да за то не постоје сметње.

„Ал Дахра” је тако, победивши на тендеру на коме није имала конкурента, постала власник око 17.000 хектара земљишта надомак Београда, фарме од око 20.000 грла стоке, објеката, механизације и удела у имовини зависних предузећа: „Еколаб”, Институт „Агроекономик” и Ветеринарска станица ПКБ. Изузето је око 11.000 хектара, око 5.000 грађевинског земљишта које ПКБ обрађује и које ће будући послодавац морати да изнајмљује.

*    *    *

Арапска „Ал Дахра”, као једини заинтересовани купац, понудила је 105.055.000 евра за већинско власништво над Пољопривредном корпорацијом Београд (ПКБ).

То је за око пола милиона више од почетне цене која је износила 104,5 милиона евра, што је половина процењене вредности ПКБ-а.

Финансијска коверта отворена је тачно у подне у Министарству привреде које је саопштило да је документација коју је јуче предала ова компанија из Уједињених Арапских Емирата исправна. У министарству су најавили да ће данас у току дана објавити да ли је ова понуда прихваћена, чиме би „Ал Дахра” била проглашена купцем.

Ако се то догоди – „Ал Дахра” ће постати власник око 17.000 хектара земљишта надомак Београда, фарме од око 20.000 грла стоке, објеката, механизације и удела у имовини зависних предузећа – „Еколаб”, Институт „Агроекономик” и Ветеринарска станица ПКБ. Изузето је око 11.000 хектара, око 5.000 хектара грађевинског земљишта које ПКБ обрађује и које ће будући послодавац морати да изнајмљује. Не продаје се земљиште на коме су насеља, шуме…


Отварање понуде за куповину ПКБ-а (Фото И.А)

„Ал Дахра” послује у око 20 држава у свету где је кроз аквизиције, куповину земљишта и инвестирањем у компаније које се баве производњом хране прибавила око 80.000 хектара ораница. У Србији је власник 1.000 хектара и предузећа „Ал Дахра Руднап” које се бави узгојем јабука и боровница. Претежна делатност арапске компаније јесте производња сточне хране и пољопривредних производа. У Абу Дабију поседује фарму од око 1.600 крава. Услови тендера обавезују новог власника да у ПКБ-у, који је појединачно највећи произвођач млека у Србији, наредне три године задржи исти ниво производње.

 

 

Извор: Политика