Медијска удружења: Обезбеђење „Београда на води“ новинарским екипама забранило да сниме место погибије два радника јер у питању „приватни посед“

Двојица радника пала су са „Страбагове“ зграде. Екипе које су изашле на терен пронашле су тела двојице радника и констатовала смрт. Екипе Хитне помоћи су и даље на терену, а како наводи РТС очевицима се слошило.

За сада је непознато како је дошло до несреће. Истрага је у току, а у току дана очекује се и саопштење управе „Београда на води“.

Неки медији су пренели да су пали са 17. спрата, док други сазнају да је у питању био 15. спрат.

„У питању су пословођа и помоћник геометра, кооперанти компаније ‘Штрабаг’, који су пали са 22. спрата зграде на којој су радили, што је највиша платформа на градилишту. Извор из компаније ‘Штрабаг’ рекао је ‘Блицу’ да у овом тренутку не може да даје званичне информације, али тврди да су пословођа и помоћник геометра били уредно пријављени, да су прошли неопходну обуку за високу градњу и да су имали сву неопходну заштитну опрему“, навео је Блиц.

Подсетимо, крајем августа у Београду је погинуо радник на градилишту у Улици кнеза Милоша, на месту где је некада била америчка амбасада у Београду. На њега су се обрушила два потпорна зида и он је страдао на лицу места. Акција вађења његовог тела трајала је сатима. Након те несреће градске власти најавиле су хитне инспекције градилишта у главном граду.

Удружење новинара Србије (УНС) протестовало је због тога што је обезбеђење градилишта „Београда на води“ новинарским екипама забранило да сниме место погибије два радника и затражило од одговорних да обезбеде несметан рад и извештавање новинарима.

Како су пренели медији, новинарским екипама обезбеђење градилишта данас није дозволило да сниме место догађаја са образложењем да је у питању „приватни посед“.

УНС је у саопштењу истакао да је погибија два радника на градилишту „Београда на води“ догађај од јавног интереса и да Закон о јавном информисању и медијима прописује да нико, па ни приватно обезбеђење, не сме да ограничава рад новинара и слободу јавног информисања.

Ђорђе Вукадиновић@djordjenspm

Интересантно. Када треба извештавати о несрећи, БГ на води је „приватни посед“. А када треба сликати полагање камена темељца и свечано отварање онда је „пројекат од стратешког и националног значаја“?! https://twitter.com/OnlineDanas/status/1040545911414378496 

Ако је Београд на Н2О „приватни посед“, шта је радио читав државни врх, на челу са премијером-председником Вучићем, на свечаном усељењу првих „станара“ у овај објект? И зашто се пола града тумба, руши, помера, а две станице премештају ради реализације тог приватног пројекта?

НУНС: Нико не сме да спречава новинаре да извештавају са места несреће

Независно удружење новинара Србије (НУНС) затражило је да се најхитније утврди по чијем налогу је обезбеђење градилишта „Београда на води“ забранило данас новинарским екипама да сниме место погибије два радника.

Такође, НУНС захтева да се новинарима омогући да несметано раде свој посао извештавања о околностима трагичне несреће на градилишту.

НУНС је у саопштењу навео да погибија радника на градилишту „Београда на води“ јесте важна тема од јавног интереса и зато нико не сме да спречава рад новинара.

Новинарским екипама обезбеђење градилишта није дозволило да сниме место догађаја са образложењем да је у питању „приватни посед“.

РасКРИКавање: Са сајта Б92 нестала вест да су новинари удаљени са градилишта

Вест да је обезбеђење градилишта Београда на води где су јутрос погинула двојица радника удаљило репортерку Прве телевизије са лица места под изговором да је у питању „приватан посед“ скинута је са сајта Б92 недуго након објаве.

У вести коју можете прочитати на овом линку, између осталог су наведене и незваничне информације да погинули радници нису имали адекватну опрему.

У међувремену, вест је скинута, али се сам видео, без пратећег текста, још увек налази на сајту Б92.

На питања Раскрикавања зашто је вест скинута са сајта директорка wеб портала Б92.нет Јасмина Копривица до објављивања овог текста није одговорила.

 

 

Извор: НСПМ