Скандал у вртићу: Сликовница – „Грозоте и часна смрт“ ФОТО

“Немој ништа да бринеш, твоја породица ће бити поносна на твоју часну смрт”, једна је од порука из сликовнице коју су добила деца у вртићу у Љукову.

Foto: N.B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото: Н.Б.

“Немој ништа да бринеш, твоја породица ће бити поносна на твоју часну смрт”. “Знаш да ће твоја смрт помоћи другима. То је частан чин.” “Могао би да будеш огуљен (одран). У пролеће заробљенике жртвују у Шипетотеку, богу младог биља. Заробљеницима одеру кожу и њом покривају кип божанства.”

Све то су поруке, делови текста, из сликовнице, коју су васпитачице државне Предшколске установе “Бошко Буха” Инђија, у вртићу у Љукову, поклониле малишанима узраста од четири до шест година, сазнаје ИнфоНет Војводина.

На сликовници “Не би ти се свидело да будеш астечка жртва. Грозоте које радије не би да упознаш” је печат Предшколске установе “Бошко Буха” Инђија, истакнут је лого Креативног центра, као аутор потписана је Фиона Мекдоналд, а илустратор Дејвид Антрам.

Родитељ петогодишњег дечака Н. Б. фотографисао је неколико страна поменуте сликовнице у којој цртежи верно описују оно што пише у тексту на свакој страни, а све обилује описима часне смрти, крви, драња коже, одсецања глава и слично.

“То је само 15 одсто гадости које се налазе у сликовници коју су поделили деци у вртићу!”, изјавио је за ИнфоНет Н. Б.

Он каже да је „револтиран и бесан због оног што је доживео”. Каже да можда не би ни знао “какву срамотну сликовницу” су васпитачице дале малишанима, да није чуо своје дете како чита цитате из ње.

“Чуо сам да помиње крв, одрубљене главе, часну смрт, да ће неко некоме одрати кожу и био сам шокиран. Помислио сам да дете измишља, па сам га питао – шта то говориш? Он ми је рекао – тата, читам сликовницу! Тек је онда уследио шок”, наводи родитељ.

Када је почео да листа сликовницу, каже да је био згранут оним што тамо пише, а још већи шок је уследио кад је на корицама сликовнице видео печат Предшколске установе “Бошко Буха” Инђија, а на којем осим тога јасно види да пише и Република Србија и Аутономна покрајина Војводина.

Како наводи, раговарао је и са васпитачицом, која му је, како наводи, рекла „да зна да је то неприкладно, али да је такав план и програм“.

„Рекла ми је да су они то добили и поделили. Кад сам је питао – па, да ли сте свесни шта сте дали деци, она је ћутала”, препричава овај родитељ.

Јесу ли свесни какву сликовницу су поклонили петогодишњацима, да ли су претходно проверили шта пише И шта је нацртано у њој, сматрају ли да је такво штиво пригодно не само за тај узраст деце, него генерално за школски узраст, ко ће да сноси одговорност за овакав пропуст? Ни на једно од ових и многа друга питања портал није добио одговор од директорке Предшколске Установе “Бошко Буха” у Инђији, јер је била одсутна.

Извор: Б92

Foto: N.B.

Foto: N.B.

Foto: N.B.

Foto: N.B.

Foto: N.B.