РТ: Уз пратњу „Белих шлемова“ испоручене велике количине отровних хемикалија терористима – Москва

113153_vest_edsaВелике количине отровних хемијских средстава су испоручене милитантима у сиријиском Идлибу уз помоћ групе „Бели шлемови“ како би се извела провокација и окривила сиријска влада, саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Руска војска добила је информације из неколико извора у провинцији Идлиб да је „велика количина отровних агенаса допремљена у град Саракиб у два камиона из села Афс“, рекао је генерал-мајор Алексеј Циганков, командант Руског центра за помирење зараћених страна у Сирији, наведено је у саопштењу.

Хемикалије су испоручене у складиште оружја које користи милитантна група „Арар ал Шам“, у пратњи осам чланова организације „Белих шлемова“, рекао је Циганков, додајући да су терет примили два високо рангирана командира терористичке групе „Арар ал Шам“.

„Касније, део терета је стављен у необележену пластичну бурад и превезен у другу милитантну базу у јужном Идлибу како би се припремило за употребу хемијског оружја, а потом окривиле сиријске снаге за коришћење отровних супстанци против цивила“, наводи се у саопштењу .

Раније је Министарство спољних послова Русије упозорило да САД планирају да организују лажни хемијски напад у Сирији како би га искористиле као изговор за напад на Сирију.

Распоређивање разарача „Рос“ са 28 крстарећих ракета „Томахавк“ на Медитерану, као и долазак других америчких бродова у Персијски залив и Катар су део припрема за напад, наводи се у саопштењу.

Вашингтон је раније упозорио да ће одговорити ракетним нападом на Сирију, као одговор на наводни напад хемијским оружјем од стране сиријских снага, а „који ће бити јачи“ од оног којег су САД, Велика Британија и Француска извеле у априлу ове године на Сирију.

Тај напад је извршен након извештаја „Белих шлемова „о наводном хемијском нападу. „Бели шлемови“ који се представљају као хуманитарна организација имају подршку Запада, а неколико пута су ухваћени и снимљени како сарађују са терористима. Такође су ухваћени при производњи фалсификованих извештаја и снимака, а све у циљу рушења власти у Дамаску.

Извор:
ВОСТОК