CNN: САД доставиле бомбу која је убила четрдесеторо деце у Јемену

yemen-bombСтручњаци за муницију су потврдили да бројеви на њима потврђују да је Локид Мартин произвођач и да је ова конкретна МК 82 била ласерски навођена бомба

Бомба који је употребила коалиција на чијем челу је Саудијска Арабија у разарајућем нападу на школски аутобус [9. августа 2018.] у Јемену продата је као део договора о трговини наоружањем са Саудијском Арабијом који је одобрио Стејт департмент, саопштили су стручњаци за муницију Си-Eн-Eн-у.

Сарадњом са локалним јеменским новинарима и стручњацима за муницију, Си-Eн-Eн је установио да је оружје које је усмртило десетине деце 9. августа била ласерски навођена МК 82 бомба тешка 227 килограма коју је произвео Локид Мартин (Lockheed Martin), један од најважнијих снабдевача америчког Министарства одбране.

Бомба је врло слична оној којом је изведен убитачни напад на погребну салу у Јемену октобра 2016. године у коме је убијено 155 а рањено више стотина људи. Саудијска коалиција криви „неодговарајуће информације“ за тај напад, и притом признаје да је реч о грешци за коју ће преузети одговорност.

У марту ове године, у нападу на јеменску пијацу – према извештајима овај напад изведен је америчком прецизно навођеном МК 84 бомбом – убијено је 97 људи.

Након напада на погребну салу, бивши амерички председник Барак Обама забранио је продају прецизно навођене војне технологије Саудијској Арабији због „бриге о људским правима“.

Ову забрану укинуо је Рекс Тилерсон, који је тада обављао дужност државног секретара у Трамповој администрацији, у марту 2017.

Како коалиција коју предводе Саудијци, подржана Сједињеним Државама, оклева да предузме истрагу о нападу на школски аутобус, намећу се, међу посматрачима и групама које се баве људским правима, питања да ли Сједињене Државе сносе извесну моралну одговорност. Сједињене Државе наводе да оне нису доносиле одлуке о избору мета Коалиције која се бори против побуне Хута у Јемену. Али оне јесу подржавале операцију продајом оружја вредном милијарде долара, допуном горива саудијских борбених авиона [коришћењем авио танкера, прим М.М.] и обезбеђивањем извесних обавештајних података.

„Рећи ћу вам да им помажемо да планирају оно што називамо врстом циљања“, рекао је амерички министар одбране Џејмс Марис. „Ми им не одређујемо динамику циљања.“[1]

Последњи напад потресао је заједницу у јеменској северној области Саада (Saada).

Зеид Ал Хомран свакодневно обилази гробље где су сахрањена двојица његових синова. Овом приликом, повео је са собом њиховог петогодишњег брата. Он је све што је остало Ал Хомрану.

„Кукао сам у очајању и свугде око мене жене су се бацале по поду“, рекао је Си-Eн-Eн-у. „Људи су нарицали имена своје деце. Покушао сам да кажем жени да то не може бити истина али је онда један човек дотрчао из гомиле и викао је како је авион погодио дечији аутобус.“

„Тела су била свугде разбацана“

Дејство бомбе која је погодила аутобус пун раздраганих школараца који су тај дан били на путу, било је разорно.

Од педесет једне особе која је убијена у нападу, четрдесеторо је било деце, изјавио је хутски министар здравља Таха ал–Мутавакил прошле недеље. Додао је да су од 79 рањених педесет шесторо деца.

Очевици су изјавили за Си-Eн-Eн да је то био директан погодак посред прометног места.

„Видео сам како је бомба погодила аутобус“, рекао је један сведок, „разнела га је на по околним радњама а тела су била одбачена на другу страну оних зграда. Налазили смо тела разнета свугде, унутар кратера који је бомба изроварила била је одвојена глава. Када смо то нашли, почео сам да бежим. Био сам много уплашен“.

Нека од тела била су толико осакаћена да их није било могуће идентификовати. Остали су комадићи школских књига, метални опиљци и један ранац.

Фотографије шрапнела снимљене непосредно након напада послао је Си-Eн-Eн-у контакт у Саади. После тога, камерман који ради за Си-Eн-Eн је снимио фотографије шрапнела након што је почело рашчишћавање.

Стручњаци за муницију су потврдили да бројеви на њима потврђују да је Локид Мартин произвођач и да је ова конкретна МК 82 бомба била пејввеј (Paveway), ласерски навођена бомба.

Упитан да прокоментарише за Си-Eн-Eн ове доказе, главноговорник коалиције пуковник Турки ал–Малики је рекао: „Демократски изабрану јеменску владу је свргла побуна мањинских хутских милиција које подржава Иран.“

„Коалиција је у Јемену уз одобрење Савета безбедности Уједињених нација да поврати легитимну владу. Коалиција делује у складу са међународним хуманитарним правом, и предузима све практично изводљиве мере како би умањила цивилне жртве. Свака цивилна жртва је трагедија.“

Додао је да не би било „примерено да коалиције додатно коментарише док је истрага у току“.

Саудијска Арабија је негирала да су циљани цивили и бранила је инцидент као „легитимну војну операцију“, односно одговор на хутски напад балистичком ракетом претходног дана.

Портпарол Пентагона поручник (Lieutenant Commander) Ребека Ребарик (Rebarich) одбила је да потврди порекло бомбе.

„Сједињене Државе сарађују са коалицијом коју предводи Саудијска Арабија како бисмо им помогли да унапреде процедуре и надзорне механизме зарад смањивања цивилних жртава“, рекла је.

„Иако не потврђујемо независно тврдње о цивилним жртвама у које нисмо непосредно умешани, позивамо све стране да умање такве жртве, укључујући и оне које су страдале у нападима балистичких ракета на цивилне насеобине у Саудијској Арабији“.

Уједињене нације су позвале на посебну истрагу о овом нападу, једном од насмртоноснијих откада је почео рат у Јемену почетком 2015. године. Од тада, коалиција коју предводе Саудијци бори се против побуњеника и подржава свргнутог председника Абу Рабу Мансура Хадија (Abdu Rabbu Mansour Hadi).

Велики амерички превид

Све је више гласова у америчком Конгресу који позивају Саудијску Арабију, кључног америчког савезника на Блиском истоку, да смањи цивилне жртве у Јемену, где је трогодишњи конфликт узео ужасан данак.

У понедељак, амерички председник Доналд Трамп потписао је закон о издацима за одбрану у коме стоји клаузула која захтева од Пентагона и Стејт департмента да потврде како Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, други кључан члан коалиције, улажу довољно напора да смање цивилне жртве. Овај извештај мора да се поднесе Конгресу у року од 180 дана а потом годишње наредне две године.

Сједињене Државе су, заједно са Уједињеним Краљевством и Француском, највећи извозник оружја Саудијској Арабији.

Трамп је потписао споразум о трговини оружјем вредан скоро 110 милијарди долара са саудијским краљем Салманом бин Адбулазисом ал Саудом у мају прошле године у саудијској престоници Ријаду, током своје прве посете иностранству од када је постао председник САД.

Истог месеца[2], америчка влада је поново потврдила извоз пејввеј муниције Саудијској Арабији, чиме је окончана Обамина забрана из 2016. године.

Пензионисани контраадмирал (Rear Admiral) Џон Кирби, који је служио као портпарол Стејт департмента и Пентагона за време Обаминог председничког мандата, изјавио је да Саудијци имају право да се бране од ракетних напада које изводе Хути уз иранску подршку али да Обамина администрација није веровала како су правилно одмерили између онога што је [дејстава која су] потребна и одговарајућег старања за животе цивила.

Упитан да ли Сједињене Државе сносе морално саучесништво за смрти у Јемену, рекао је: „На питање о саучесништву пре би могли да одговоре адвокати који се баве међународним правом, а не неко попут мене“.

„Оно што могу да вам кажем је да смо свакако под Обамином администрацијом били дубоко забринути како Саудијци бирају мете, у вези са тим бригама смо ограничили врсту муниције која им се даје и изричито смо покушавали да их убедимо да буде пажљивији и опрезнији“.

 „Легитимна војна акција“

Непосредно након напада, ал–Малики, гласноговорник коалиције, изјавио је за Си-Eн-Eн да је била циљана „легитимна мета“.

„Не, то нису била деца у аутобусу“, рекао је, „ми предузимамо мере највиших стандарда у избору мета“.

Саудијски амбасадор у Уједињеним нацијама, Абдулах Ал–Моуалими (Abdullah Al-Mouallimi), упитио је сличну поруку Савету безбедности у недељу [12. августа] – да је напад „легитимна војна акција“ и да су „лидери Хута који су циљани одговорни зато што регрутују и обучавају малу децу коју шаљу на бојно поље“.

„Ми нисмо укључени у грађански рат. Ми ћемо помоћи да се спречи, знате, убијање недужних људи. Веома сам забринут за хуманитарну ситуацију“, изјавио је амерички министар одбране Џејмс Матис у недељу [12. август, транскрипт] када су га питали у вези са нападима. „Ратови су увек трагични, али ми требамо да нађемо начин да заштитимо недужне захваћене ових ратом.“

Упркос изостанку јавне осуде напада на школски аутобус, има назнака да је Трампова администрација извела неке потезе иза сцене.

Амерички државни секретар Мајк Помпео разговарао је о нападу који су предводили Саудијци са саудијским крунским принцем Мохамедом бин Салманом телефоном у понедељак. Амерички генерал са три звездице такође је покренуо ово питање током боравка у Саудијској Арабији где се састао са представницима владе Саудијске Арабије и представницима других чланица коалиције, саопштио је Пентагон.

„Кључно питање је може ли или не Пентагон да помогне да се измене калкулације, размишљање, унутар саудијске војске“, рекао је Кирби.

Сукоб у Јемену је проузроковао најгору светску хуманитарну кризу, где је очајнички потребна помоћ и заштита више од 22 милиона људи (три четвртине популације), према наводима Уједињених нација.

Нина Елбагир (Nina Elbagir), Селма Абделазиз (Salma Abdelaziz), Рајан Браун (Ryan Browne), Барбара Арванитидис (Barbara Arvanitidis) и Лаура Смит–Спарк (Laura Smith–Spark), 17. август 2018.

Са енглеског посрбио и белешке написао: Милош Милојевић


[1] Изворник: „I will tell you that we do help them plan what we call, kind of targeting. We do not do dynamic targeting for them.“

[2] У марту 2017. Стејт департмент је одобрио да се настави испоручивање оружја Саудијцима (Вашингтон пост, 8. март 2017); у априлу група америчких законодаваца је захтевала од администрације председника Доналда Трампа додатна обавештења о потенцијалној продаји прецизно навођене муниције Саудијској Арабији, изражавајући забринутост због цивилних жртава у Јемену; тридесет законодаваца, углавном из редова демократске странке, потписало је писмо државном секретару Рексу Тилерсону и министру одбране Џејмсу Матису указујући на планове администрације да настави са испорукама; у мају Рекс Тилерсон је одобрио Стејт департменту да обавести Конгрес да ће Трампова администрација наставити продају прецизно навођене муниције Саудијској Арабији која се користи у „јеменској кампањи“ (Ројтерс, 30. мај 2017). Наводно, тада су предузете мере како би се Саудијци приволели на већи опрез приликом извођења напада.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ