Дачић: Тачи прети да ће север КиМ решити силом (видео)

BRISEL DIJALOG SASTANAKБРИСЕЛ – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Београд био спреман да прихвати бриселски споразум о овлашњењима заједнице српских општина, али да је Хашим Тачи то минирао везивањем тог проблема са чланством Косова у међународним организацијама, укључујући Уједињене нације, што наша делегација није могла да прихвати.

За Тачијеву интерпретацију да је Србија одбила споразум, Дачић је новинарима у Бриселу рекао да је то „крајње некоректно“.

Премијер Србије је рекао да је наша делегација спремна да настави разговоре док се сва питања не реше.
„Било је 15 тачака, оне су за нас прихватљиве, осим те која везује питање полиције на северу са чланством Косова у међународним организацијама“, рекао је Дачић. Он је додао да су разговори били тешки, захвалио је шефици европске дипломатије Кетрин Ештон на предлозима, који су, како је рекао, много прихватљивији него у прертходним фазама и навео да су у доста питања ставови веома приближени.

„Очигледно је да Приштина није спремна да иде до краја и опструише разговоре, па чак и прети да питање севера може решити неким другим методама, очекујући нашу нервозу и противљење. Наравно, важно је задржати разум и у наредним данима покушати да дођемо до решења“, казао је Дачић.

Српски премијер је додао и да је могуће да у наредним данима буде направљен искорак, да је Србија посвећена постизању решења, да је делегација Србије била јединствена и чинила све у складу с нашим интересима.

Ми не тражимо немогуће и веома озбиљно приступамо овим разговорима, не само због датума преговора о придруживању Европској унији, него због народа који живи на Косову и Метохији, рекао је Дачић и додао да Београд само тражи решење које је прихватљиво за обе стране.
„Нисмо дошли да опструирамо дијалог, већ да постигнемо решење максимално правећи велике, тешке и болне компромисе, рекао је премијер, окривљујући Приштину да „инсистирањем на ситницама прети да угрози цео споразум“.

Премијер је поновио да је Тачијева интерпретација да је Београд обио договор некоректна и објаснио да је наша делагација одбила да питање полиције буде условљено чланством Косова у међународним организацијама. Он је појаснио да је приштинска страна заправо кандидовала нову тему, везујући је за питање полицију на северу, којом би се две стране обавезале да једна другу не ометају у чланству у међународним организацијама.
„Они нас нигде не могу да блокирају, па би пристанак на тај захтев значио да ми признајемо независност Косова, а ми то нећемо никад прихватити“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, без обзира што данас није постигнут договор, Србија је спремна да настави дијалог, а консултације у државном врху биће настављене.
„Ми желимо да се ово питање позитивно реши“, рекао је Дачић и указао на спремност владе Србије да у разговор о проблему присуства косовске војске на северу Косова укључи и генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена.

 Линк ка видео изјави Дачића

ТАНЈУГ