Ања Филимонова о актуелном тренутку на Космету

anja-filimonovaСмисао Бриселских преговора није јасан ни српском народу, ни српској елити, ни Српској Православној Цркви, ни Русији. Такво мишљење је за EADaily изнела експерт за Балкан Ања Филимонова, одговарајући на питање до које тачке су стигли преговори између Београда и Приштине и може ли се последња изјава Хашима Тачија сматрати претњом даљег територијалног дробљења Србије у случају да Београд потпише „правно обавезујући споразум“ са Приштином.

„Ми као да живимо у једној реалности и у тој реалности Косово је и по Резолуцији 1244 СБ ОУН и по Уставу Републике Србије – саставни део Србије. Није јасно ко је опуномоћио председника Србије Александра Вучића за вођење оваквих преговора, није јасно ко је овластио албанску страну да тако изричито постави независност као циљ. Но, зато се сви ми сусрећемо са несхватљивом неопходношћу да доносимо некаква апокалиптичка решења, са некаквим апокалиптичким претњама, које испод себе немају никаквих реалних основа. И зашто се све то мора решити управо сада“ – запитала се Филимонова.

По њеном мишљењу, те претње и уцене, чији смисао никоме није јасан, долазе из једног центра. Председник Србије, према речима експерта, скрива од јавности своје реалне намере, исто тако као што је скривао резултате Бриселског процеса. Но, при том, како је оценила Филимонова, Вучић прети целокупном српском друштву. „Те претње се налазе у дијапазону од рата до будућности деце. Председник страхује да те деце у Србији уопште неће бити и то, из неког разлога, управо због Косова. То јест, у сваком случају је неопходно предати Косово“ – напоменула је Ања Филимонова.

Према речима експерта, Бриселски преговори су предмет веома велике тајне са којом је упозната веома уска група људи. Јавности се притом пружа потпуно другачија слика. „По резултатима Бриселских преговора ми видимо да Приштина систематски добија све што тражи. Такав је утисак да делегација Приштине долази у Брисел само због тога да добије тражено, а српска страна да јој то пружи. То је прво. Друго – ја бих хтела обратити пажњу на веома чудан моменат. Приштина, добивши све, не може реализовати добијено на локалу због супротстављања српског становништва. Но, у резултату свега, Београд обезбеђује Приштини ту могућност путем провокација“ – изјавила је руски експерт Ања Филимонова.

Као пример, она је навела историју са возом, који је устројен као музеј са православним иконама и натписом „Косово је Србија“. „Он ионако није стигао до Косова, нестао је у неизвесности. Али ми имамо директан резултат – косовска полиција РОСУ први пут је ушла на територију севера покрајине. Пре тога они то нису могли учинити сами, без озбиљнијег повода. А сада им је повод пружио Београд“ – истакла је експерт.

Филимонова је такође подсетила на историју са Марком Ђурићем, шефом канцеларије владе Србије за Косово и Метохију. „Да, све што се десило једноставно је збуњујуће и понижавајуће. Но, Рамуш Харадинај („премијер“ сепаратистичког Косова — EADaily) у свом интервјуу поводом догађаја јасно и отворено је рекао да је после 24 часа Ђурићу истекао рок забране посећивања територије Косова. Да је он стигао 24 часа касније, ништа не би било. Зашто српска власт, која ионако у Бриселу предаје све што може предати, провоцира Приштину на екстремна дејства са посетом која не значи ништа и чиновником који не значи ништа? – задаје питање експерт.

Како је појаснила Филимонова, Приштина користи тај инцидент у циљу застрашивања становништва, зато што је народ видео како се до зуба наоружани „специјалци“ обрачунавају са представницима српске владе. „То је несумњиво акција застрашивања“ – сматра она.

Следећи моменат на који је експерт подсетила  – су догађаји од 4. августа када је истекао рок за формирање Заједнице српских општина. „Сви светски медији су 4. августа пренели вест да наводно Приштина припрема специјални одред на језеро Газиводе. Тога дана је било предвиђено проглашење у једностраном поретку партије „Српска листа“ некаквог пројекта злогласне Заједнице српских општина. Да је у Београду постојала воља за самосталним решењима, онда су се она морала изнети на међународној арени, на преговорима у Бриселу, где то има правну валидност. А овде то носи карактер провокације која обезбеђује Приштини реализацију тога што она никако није могла урадити самостално у једностраном поретку“ – сматра Филимонова.

Према оцени експерта, када се ради о регулисању косовског питања, ми се суочавамо са веома вишеслојним процесом, где се на страни покрета ка независности не ради само о независности Косова, него и његовог чланства у ОУН и ту су у игру умешани и Београд и Приштина и Вашингтон.

„Даље, ми видимо други глобални процес – наставља Филимонова – Албанци делују невероватно системски и њихови апетити расту. Они већ траже територију југа Србије. Што се тиче поделе, никакве поделе нема и не може је бити, јер Американци и Албанци, добивши у своје руке стратешку тачку – Север Косова, нипошто је неће предати. То су бајке за малу децу. Може се говорити само о заузимању нових српских територија“ – истакла је она.

„Зашто Александар Вучић инсистира на прихватању „свеобухватног решења“? Јер су против тога буквално сви – то је 95% становништва Србије, то је научна елита и што је најважније, то је стуб и основа српског друштва – Српска Православна Црква. Патријарх Српски Иринеј је јасно и гласно рекао да једино адекватно решење може бити само Косово у саставу Србије. Тачка. Вучић иде против читавог народа и што је најважније, против СПЦ. Тада ми имамо право поставити питање: а ко прави проблем?“ – приметила је Филимонова.

Према њеном мишљењу то је онај ко је иницирао омогућавање Косову места у ОУН. „То је вапијући процес који има веома озбиљне последице за све. За Русију на пример“ – додала је она, подсетивши да се на Косову налази база „Бондстил“, „и само Бог зна шта се тамо налази“. „То да су тамо припремали бојевике за Украјину од 2010. године – већ је документовано. Највероватније их и даље припремају за случај сукоба на пост-совјетском или на руском пространству и независност Косова ће такву ситуацију зацементирати, но ствар се неће ограничити тиме. Све је много озбиљније“ – сматра експерт.

По њеном мишљењу, следећи ступањ је великоалбански пројекат о коме сви тако воле да говоре. „Да, великоалбански пројекат подразумева овај или онај облик уједињења територија насељених Албанцима. Но, то је само једна половина приче. То ће само по себи уклонити било какав утицај Русије у региону, но ствар је још озбиљнија“ – појаснила је Филимонова. Према њеном мишљењу нужно је обратити пажњу на инфраструктурне пројекте у региону Балкана, на којима инсистира Запад и који и при површним, а поготово детаљним изучавањима, за Србију немају никаквог економског смисла. „На пример, то је ауто-пут Ниш-Приштина. Зашто је нужно повезивати српске земље са Косовом и Албанијом када ће читав тај великоалбански пројекат бити орјентисан сам на себе и на америчку политику? Приштина, Тирана, Драч и Ниш, ако погледамо на карту – то је коридор за пребацивање снага НАТО пакта. Из слабог јужног крила НАТО, из Јадранско-Јонског региона, на територију Централне Европе. На територију Француске пре свега“ – рекла је Филимонова.

„Због тога англосаксонска политика на Балкану остварује глобалну операцију у којој ситне једностране провокације Вучића представљају само мало значајне кораке у глобалној игри. А глобална игра – то је великоалбански пројекат с тим да Русије на Балкану никада не буде“ – истакла је Филимонова саговорнику EADaily.

Како је она истакла, овде је америчка политика неумољива: САД су поставиле рок за признавање Косова и давањем места Косову у ОУН до 2019. године, но, они то не могу урадити без признања од стране Србије. О томе се јасно говори у Приштини, напоменула је она.

„Зато српски председник остварује политику антинационалних интереса. Апсолутно исправно се може поставити питање, чије интересе он заступа, ако је апсолутно читаво српско друштво против признања Косова?“ – изјавила је Ања Филимонова, додавши да „ми имамо право поставити питање о руској политици на Балкану“. Према њеним речима, Русија ставља акценат само на једног човека, „на некакав режим који практично води борбу са српским идентитетом“, зато што је Косово – основа српске националне самосвести. „Извадите темељ и све ће се срушити. Моћна западна пропаганда управо по српској националној самосвести удара свом снагом, од НВО до дипломатије“ – истакла је експерт. Како сматра Филимонова, не сме се дозволити Западу да понови у Србији македонски сценарио, када су Македонију, пошто су се срушили планови о изградњи „Јужног тока“, Вашингтон и Брисел узели буквално истог трена.

„Најјача земља у региону је Србија. Ни у ком случају се не сме говорити да се руска политика може сместити у Бања Луку. Република Српска је део апсолутно друге државе Босне и Херцеговине. А чак и при постојању најстабилније владе, Република Српска је веома осетљива пред институцијом Канцеларије Високог представника ЕУ. Њене безбедносне службе несумњиво контролишу специјалне службе Запада, а економија зависи и од БиХ и од Запада“ – појаснила је експерт. Република Српска је последњи бастион и ако се Русија усредсреди само на њу, то ће бити потпуни промашај, додала је она. „Основна пажња мора бити додељена Србији. Зато је питање према РФ: кога је важније подржавати – човека или принципе? И ако је важније подржавати принципе, онда је нужно ставити жесток акценат само на међународно право и само на народ. Зато што је вредност народ, а не власт – сматра Ања Филимонова.

Извор:
ЦЕОПОМИСТИНА