Поново свађа Вучића и Тачија

ivica-dacic-hasim-taci-ketrin-eston-dijalog-briselТројни састанак Ивице Дачића, злочинца Хашима Тачија и Кетрин Ештон, који је настављен нешто после 19:30 сати, поново је прекинут, због наводне свађе потпредседника Владе Александра Вучића и Тачија. Састанак ће бити настављен у 22 сата, саопштила је портпарол Ештонове, Маја Коцијанчич. РТС је раније објавио да је Србији понуђен бољи споразум.

То је потврдио и саветник председника Србије Марко Ђурић, истакавши да се ради о много повољнијој понуди, посебно када је реч о полицији.

„Четири српске општине имаће локалне полицијске команданте. Предвиђен је Окружни суд у Косовској Митровици, а очекује се да се Србија о тој понуди изјасни у наредних неколико дана“, наводи РТС и додао да ће бити обављене консултације са свим парламентарним странкама.

„За примену догоово свађвора тразиће се гаранције НАТО и очекује се састанак српских званичника са генералним секретаром Алијансе Андерсом Фогом Расмунсеном. НАТО би требало да гарантује да војска Косова неће бити присутна на северу Косова“, јавио је РТС.

Ингеренције заједнице општина укључују надлежности над делом образовног и здравственог система, као и над просторним планирањем и економским развојем.

„Тим предлогом је, практично, испуњен највећи број захтева и предлога Србије. Остало је још да се делагације Србије и Приштине договоре око две спорне тачке, од 15 колико садржи бриселски предлог“, навео је РТС.

Раније у току дана, први трилатерал је почео око 15:30 сати, али је убрзо прекинут, јер је, према наводима неких медија, Тачи напустио састанак незадовољан понудом Високе представнице ЕУ. Званичници ЕУ, међутим, демантовали су то, рекавши да се само ради о паузи. Читаку је на свом Твитер налогу саопштила да Тачи није напустио дијалог у Бриселу.

Данашња рунда дијалога Беогарда и Приштине почела је јутрос састанком Кетрин Ештон са ратним злоцинцем Хашимом Тачијем. Ештон се потом састала са српским премијером Ивицом Дачићем.

Поред Дачића, у делегацији Београда су потпредседници владе Александар Вучић и Сузана Грубјешић и директор Канцеларије за Косово Александар Вулин.

Ратни yло;инац Хашим Тачи изјавио је пре почетка састанка да се Приштина залаже са постизање споразума са Београдом који би допринео добросуседским односима и европској будућности Косова и Србије.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП