Екуменистичка црна миса у манастиру Светог Николаја у Соко граду

 O љубави и молитви, о томе шта значи ћутати у време кризе, о економском оснаживању жена, њиховој улози у миротворној мисији, проблемима и препрекама са којима се суочавају оне које имају потешкоће у кретању, о екуменском дијалогу жена и њиховој међурелигијској сарадњи – све то обједињено под називом „Ако заћутим у ово доба…” биће неке од тема конференције Екуменског форума хришћанки Европе.

Скуп који почиње у уторак и траје до недеље окупиће 110 учесница из двадесетак земаља света, а први пут ће бити одржан у једном православном манастиру: у манастиру Светог Николаја у Соко Граду. Конференција у чијем је наслову цитат из библијске Књиге о Јестири одржава се са благословом надлежног епископа владике шабачког Лаврентија, чија је, иначе, Соко град задужбина. Како објашњава Маријана Ајзенкол, једна од организаторки, на скупу учествују углавном жене које су активне у својој цркви, теолози, свештенице из протестантских цркава, часне сестре, али и научнице, професорке универзитета. Учеснице форума припадају различитим хришћанским деноминацијама: православној, католичкој, грко-католичкој и признатим протестантским црквама, додаје Ајзенколова.

– Иако у његовом раду учествују само жене, ово није феминистички скуп, али ми говоримо кроз жене о женама и различитим савременим проблемима – каже Маријана Ајзенкол.

Говорнице долазе из Грчке, Италије, Украјине, Енглеске, Холандије, са Филипина, а први пут конференција ће, осим екуменског, имати и међурелигијски карактер, јер ће на њој учествовати и две жене из Исламске заједнице из Новог Пазара.

– Свој долазак на свечано отварање најавили су владика Лаврентије, београдски надбискуп Станислав Хочевар, Владислав Варга из грко-католичке заједнице, као и гости из Англиканске ортодоксне цркве и Исламске заједнице у Србији – објашњава наша саговорница.

Додаје да ће последњег дана конференције бити организован излет у оквиру којег ће учеснице обилазити локалне знаменитости, али ће се и састати са женама активним у удружењима „Незаборав” из Малог Зворника и „Вила” из Љубовије, која се баве добротворним радом.

Екуменски форум хришћанки Европе постоји 37 година и, како наводи Маријана Ајзенкол, редовно организује годишње конференције посвећене најразличитијим темама, а кроз своје активности труди се да помогне женама у различитим деловима света.

– То је најмање материјална помоћ, јер је реч о невеликим сумама новца који прикупљамо на различитим догађајима. Више смо усмерени на то да их подржимо, оснажимо. Део форума је, на пример, „Друштво најмањег новчића”. На својим окупљањима, после молитви, на пример, свако од присутних даје најмањи новчић који има код себе. Скупљањем малих прилога током целе године стигне се до тога да се обезбеди довољно новца да се на пример, помогне школовање неке социјално угрожене жене. Циљ је показати да и врло малим прилозима можемо некоме значајно помоћи – каже Маријана Ајзенкол.

 

 

Извор: Борба за веру