Хроника Хедер Науерт: САД позивају Русију да се повуче из Абхазије и Јужне Осетије, ти региони су део Грузије, нису део Русије

stejtdepartmentВашингтон – САД су позвале Русију да се повуче из Абхазије и Јужне Осетије, две грузијске сецесионистичке територије чију је независност Москва признала пре 10 година.

„Ти региони су део Грузије. Нису део Русије. САД настављају да подржавају суверенитет Грузије и њен територијални интегритет у међународно признатим границама“, рекла је портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт.

Она је навела да САД позивају Русију да „повуче своје снаге на положаје одређене споразумом о прекиду ватре из 2008“.

Москва и Тбилиси су дуго супротстављени због амбиција кавкаске бивше совјетске републике да уђе у ЕУ и НАТО, што Русија сматра опасном уласком у своју зону утицаја.

Тензије су у лето 2008. прерасле у рат, када је најпре Грузија покренула војну операцију против проруске области Јужне Осетије а Русија затим интервенисала.

У року од пет дана грузијска војска је била разбијена а руске снаге биле на домак Тбилисија.

Споразум о миру ком је посредовао тадашњи француски председник Никола Саркози довео је до повлачења руских трупа, али је Москва признала независност побуњених проруских територија Јужне Осетије и Абхазије, где је задржала војно присуство.

Абхазија и Јужна Осетија, које чине око 20 одсто територије Грузије, прогласиле су независност и браниле је од првог рата против грузијских снага, после распада Совјетског Савеза почетком ’90-их.

Извор:
НСПМ