Војислав М. Станојчић: Прво измести па размисли или Ко шиша путнике Железница Србије

stanicazВучић је питао инжењере и сазнао да у нашем главном граду постоје и недовршена станица Прокоп и напуштена станица Топчидер, па је одлучио да се првог јула затвори дотадашња станица Београд

„Београд на води“ или Београдски докови, како се ово ругло нашег главног града назива у преводу на енглески, изазвао је значајно погоршање путовања за оне који су досад користили Главну железничку станицу Београд. За непотребан ход по мукама путника који у наш главни град стижу или из њега одлазе железницом, они треба да захвале А. Вучићу, односно његовим арапским пријатељима, главним инвеститорима овог насеља на обали Саве, због кога је затворена дотадашња станица, саграђена 1884. године.

Ова одлука није никакво изненађење за оне који још памте априлску ноћ из 2016. када су неки непознати људи по налогу тајанственог Савамалског фантома или „Идиота“, како га је Вучић назвао, рушили без судског налога зграде у Херцеговачкој улици, а за којим се отад све досад безуспешно трага.

(Полицији би у томе несумњиво могао прилично да помогне карикатуриста Душан Петричић, који зна да нацрта Фантома из Савамале, али изгледа да се истражни органи тога још нису сетили.)

„Величанствени пројекат који ће потпуно изменити изглед Београда (како би што више личио на Абу Даби) и постати омиљено туристичко одредиште“, убрзано се гради, ничу чудовишне зграде поред Саве, па читамо да су ових дана већ добиле и прву тројицу станара.

За довршење насеља очигледно је било неопходно да се затвори Главна железничка станица Београд, а возови пребаце на нека друга места у Београду са којих ће полазити или долазити у наш главни град.

У неким другим земљама када се доносе такве одлуке, онда се најпре добро припреме, али Србија – то нам је свима јасно – не спада у те неке друге земље

Вучић, који користи воз само за сликање приликом одређених свечаних прилика, није се много колебао. Питао је инжењере и сазнао да у нашем главном граду постоје и недовршена станица Прокоп и напуштена станица Топчидер, па је одлучио да се првог јула затвори дотадашња станица Београд, а путници пошаљу у Прокоп и Топчидер, које су тако претворене у главне железничке станице Београда.

Обе нису одговарајуће за ту сврху, поготово за пријем већег броја путника, а сем тога и слабије су повезане линијама градског саобраћаја са центром и другим деловима града, па тако корисници услуга Железница Србије имају прилика да вежбају своју сналажљивост како би стигли до станица или са њих у поједине делове града, да траже помоћ од рођака и пријатеља са аутомобилима или да користе такси превоз…

Разуме сe, требало је – кад већ морамо да имамо Београд на води – да се најпре припреме нове станице, успостави саобраћајна мрежа са њима бар приближно слична оној која је повезивала досадашњу Главну железничку станицу Београд, али ко би још нешто смишљао и припремао много унапред, кад му се може и овако.

За идућу годину најављено је ново малтретирање грађана Београда. Пошто становницима „Београда на води“ смета бука трамваја, аутобуса и другог саобраћаја преко Саве у њиховој близини, досадашњи мост ће се преместити. Кад су могли Немци да га преместе на Саву, ваљда можемо и ми да му нађемо ново место?

А како ће све то изгледати док се радови не заврше, није тешко замислити. Као ни муке Београђана који живе у Новом Београду а раде у старом и обратно, те морају да прелазе Саву бар два пута сваког радног дана кад почне остварење новог градитељског подвига.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ