Николас Мадуро нападнут дроновима

maduro-govorКАРАКАС — Председник Венецуеле Николас Мадуро преживео је напад дроновима за време свог говора.

Инцидент се догодио током његовог обраћања на једном војном скупу у Каракасу, када су експлодирала два дрона која су носила експлозив, преносе агенције.

Том приликом повређено је седам војника.

На видео снимцима види се Мадуро који се обраћа хиљадама војника, његова супруга и представници војске и владе који у једном тренутку гледају у небо, а затим обезбеђење које скаче да заштити Мадура.

Мадуро је казао да је преживео напад “захваљујући Богу, народу и оружаним снагама” и окривио Колумбију и америчку државу Флориду, где живе бројни становници Венецуеле у егзилу за “десничарску заверу да га убију”.

Он је у телевизијском обраћању, неколико сати након напада, рекао да је то био покушај атентата и да све указује на заверу десничара из суседне Колумбије, што је, како каже, показала прелиминарна истрага, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, неколико организатора је ухваћено, али није открио детаље.

“Тај дрон је ишао на мене, али заштитио ме је штит љубави. Сигуран сам да ћу живети још много година”, рекао је Мадуро.

Министар информисања Хорхе Родригез изјавио је да су дронови напуњени експлозивима експлодирали недалеко од места где се одржавао војни скуп у центру Каракаса.

Левичар Мадуро, који је наследио председника Уга Чавеса 2013. године, је неповређен, али седам војника је задобило повреде.

Одговорност за напад преузела је мало позната група “Национални покрет војника у мајцама”.

Они су се огласили путем друштвених мрежа наводећи да су планирали да напад изврше дроновима, али су их снајперисти оборили.

“Демонстрирали смо да су рањиви. Нисмо успели данас, али то је само питање времена”, написала је група основана 2014. године са циљем да уједини све венецуеланске “покрете отпора”.

У мају, Мадуро је освојио нови шестогодишњуи мандат, што су његови ривали покушали да оспоре позивајући се на бројне неправилности.

Државни тужилац Тарек Вилијам Саб изјавио је да мета атентата није био само Мадуро, већ цела војна команда која се у тренутку напада налазила на бини, преноси АП.

Како је рекао истрага је покренута, а више детаља биће објављено у понедељак.

“Налазимо се у таласу цивилног рата у Венецуели”, рекао је Саб.

Извор:
ЦЕОПОМ ИСТИНА