„Нећемо спутавати Косово због Србије“

gvido vesterveleНемачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле подсетио је Србију да је отварање приступних преговора с Европском унијом условљено споразумом Београда с Косовом.

„Нормализација односа део је критеријума повезаних с даљим приближавањем, а отварање преговора за улазак у ЕУ чему се Србија нада овог лета, значајно би каснило ако не би било споразума с Косовом“, рекао је Вестервеле на конференцији за новинаре у Берлину после сусрета са шефом косовске дипломатије Енвером Хоџајем.

Вестервеле је, међутим, рекао да је „сигуран да ће несугласице моћи да буду превазиђене уз храброст и решеност“ и додао да „у том правцу треба да буду усмерени сви напори“.

Вестервеле је казао да Косово неће бити спутавано због неспремности Србије. „Кад једна земља пружи резултате, а друга не, она која се помера, која има резултате, која обавља своје задатке не сме бити сматрана одговорном због неспремности оне друге“, рекао је немачки министар.

„Ако неко мисли да ће блокирајући преговоре, спутавати оне који се крећу, потпуно се вара, свака земља се независно оцењује“, додао је Вестервеле.

БЕТА