Хаос у Жагубици услед пуцања нелегалне бране, саграђене због мале хидро-електране?

zagubica

Најмање педесет домаћинстава у Жагубици и даље нема електричну енергију, после катастрофалне бујице која је поплавила готово цело место.

Како јавља репортерка Прве телевизије, екипе и даље санирају последице и констатују штету која је огромна.

У Жагубици се и током данашњег дана говори о томе да је хаосу, поред обилних падавина, допринело и пуцање бране.

Мештани наводе да се ради о приватној брани једног предузећа која је нелегално изграђена, али до ње данас није могуће доћи због огромне количине воде.

ПРЕМА НАШИМ САЗНАЊИМА, ради се о брани која је нелегално подигнута за једну мини-хидро електрану у овом крају. Како смо већ више пута писали, један од главних људи у послу са мини електранама у Србији је Никола Петровић, кум Александра Вучића, који држи монопол у овом бизнису. Логично је претпоставити да је Петровић уплетен, макар и посредно, у градњу и ове бране која је направила огромну штету у Жагубици!

Оно што је једино позитивно у увој ситуацији, јесте да, на срећу, жртава нема.

– Екипе за ванредне ситуације укупно су јуче спасле и евакуисале око 360 особа у поплављеној Жагубици, повређених нема, али је материјална штета велика, изјавио је начелник одељења за ванредне ситуације града Пожаревца, Горан Ђорђевић.

Он каже да је у поподневним сатима у Жагубици ситуација била много боља у поређењу са ситуацијом у четвртак ујутру.

– У јутарњим сатима дошло је до изливања велике количине воде из реке Тиснице, која је захватила већи део насеља Жагубица. По првим проценама, око 600 кућа је било угрожено водом. Први задатак нам је био да спасимо људе који су се налазили у објектима или поред објеката. Спасли смо око 60 лица, а око 300 лица смо евакуисали – рекао је он, преноси РТВ Хомоље.

Успостављено водоснабдевање и већина домаћинстава је добило струју.

Члан Штаба за ванредне ситуације у Жагубици Радиша Милошевић каже да је данас успостављено водоснабдевање и скоро сва домаћинства на територији те општине су добила струју. Како је изјавио Тањугу, још само пет до 10 домаћинстава нема електричну енергију, што ће бити решено током дана.

Због поплава изазваних кишом у Жагубици и још шест насеља јуче је проглашена ванредна ситуација: Изварица, Рибаре, Крепољин, Вуковац, Милатовац и Јошаница.

– Струју још немају само домаћинства која су била затрпана већим наносима земље. Екипе су на терену, сакупљају се угинуле животиње, механизацијом се отклањају наноси муља у кућама и слично – навео је Милошевић.

Каже да четири комисије тренутно врше процену штете од поплава на територији Жагубице, тако да је још рано давати било какве податке.

Извор:
Србија данас