Холографски дефектоскоп

defektoskopРуски научници из града нуклеарних физичара Снежинска, на Јужном Уралу, претворили су илузију у стварност. Конструисали су јединствени уређај – холографски скенер, који помоћу ласерске технологије испитује чврстоћу сваког објекта, на пример авиона.

Суштина система је једноставна: ласер скенира слику, а дигитални уређаји максимално прецизно преносе податке у компјутер. Довољно је да се дотакне тест плочицу – и све промене, које се том приликом дешавају са објектом испитивања, одмах се приказују на екрану.

На месту плочице може бити било шта. Ласер може да скенира и најситнију честицу од неколико микрона, и куглу са пречником од неколико метара. Све захваљујући холографском ефекту, каже аутор пројекта Владимир Гапонов.

Својевремено су се експериментатори суочили са ситуацијом, да се предмет испитивања током поступка холографије, покрива неким линијама, а узрок није био јасан. Покушали су да уклоне те линије, а затим почели да истражују природу ове појаве.

Испоставило се, да те линије садрже доста интересантне информације. Нови уређај омогућава откривање дефеката приликом изградње зграда и мостова, да се испита чврстоћа делова возила, авиона и ракета. При том веома брзо и без већих трошкова, тврди руководилац физичко-техничког институа Александар Јемељанов.

Приликом испитивања авионске технике, на пример, авиона, на његову површину причвршћује се велики број детектора, постављају се бројни мерни уређаји. То проузрокује велику потрошњу енергије, захтева обиман људски рад. А ова метода, холографски мерни систем, омогућава бесконтактно мерење свих деформација и уз то – у динамици.

Ради повећања прецизности научници симулирају оптерећења, којима је изложен објекат у стварности. Загревају га и хладе, оптерећују притиском, „лупкају“, излажу ваздушним струјама. Даље следи анализа добијених података, тражи се слаба тачка. Сада аутори овог јединственог уређаја усавршавају холографски скенер и у најскорије време биће започета његова производња.

Станислав Каљакин / Глас Русије