Синод СПЦ анализирао порно снимак владике Качавенде

Kacavenda-DejanСнимак на коме владика зворничко-тузлански Василије (Качавенда) има сексуални однос са младићима, пуштен је на седници Синода, тако да су и чланови црквене владе могли да се увере да су наводи против епископа истинити, сазнаје “Блиц”. Иако је тада владика Василије рекао Синоду да хоће у пензију, према сазнањима “Блица”, он је у епархији организовао потписивање подршке са којом намерава на Сабору да спречи пензионисање.

Случај владике Василија несумњиво ће бити једна од тачака дневног реда. Сада већ питање његовог пензионисања није могуће избећи, јер Синод поседује обиље доказа о владичином ангажману који није црквене и духовне природе.

Према сазнањима “Блица”, спорни снимак због ког је прошле недеље пред Патријаршијом ухапшен јеромонах Николај Стаматовић у покушају да га прода за 100.000 евра међу првима су видели чланови Синода јер је са осталим материјалом против владике Василија у новембру донет на седницу Синода.

Са улогом на снимку морао је да се суочи и владика, који је позван на седницу. Како сазнајемо, снимак није једини материјал који поседује и СПЦ. Синод је имао прилику да види и спорне фотографије, а постоје и сведочења младића и богослова.

Кап која је прелила чашу и отворила дословце црквену истрагу о владици зворничко-тузланском била је притужба дечака из Цетињске богословије, који су се пожалили својим духовницима да су имали непријатности са владиком Качавендом. После тога Црква долази у посед снимака и фотографија.

Међутим, иако се владика на Синоду сложио са предлогом да треба да иде у пензију и поднео такав захтев, он је судећи по ономе што се последњих дана догађа у његовој епархији, одустао од своје речи. Како „Блиц“ сазнаје, владичини намесници скупљају потписе подршке који би требало Качавенди да помогну да на мајском сабору не буде пензионисан. Извор „Блица“ наводи да су свега тројица свештеника одбила да потпишу подршку епископу. “Блиц” јуче није могао да добије прецизан податак колико је свештеника у Епархији зворничко-тузланској, али их има преко стотину. Један од свештеника који је потписао подршку владици каже за “Блиц” да је то морао да уради.

– Иако нико не прети, притисак да потпишемо постоји да то нико и не каже. Имамо само овај позив, за њега смо се школовали и волимо га, а без њега смо на улици. Ситуација и поред очигледних доказа, није чиста, односно неизвесно је шта ће бити на Сабору. Сви се плаше шта ће бити ако нису потписали а владика не буде пензионисан – каже један од свештеника који је замолио да му не помињемо име.

Пензија и за Пахомија и Филарета?
Засад није могуће утврдити која ће бити судбина владике Василија на мајском сабору јер није искључено да одрешена група епископа и поред свега стане у његову одбрану. Пресудну улогу ће одиграти патријарх, који је, показало се до сада, увек био спреман да се суочи са проблемима, а не да их гура под тепих. Како „Блиц“ сазнаје, ако Василије буде пензионисан, то ће отворити простор да се исто затражи и за Пахомија и Филарета.

БЛИЦ