Ратко Младић: Лажни суд ме је на правди бога осудио што сам свој народ и државу бранио од НАТО и његових сатрапа

Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић данас је, пред хашким судом, тврдио да га је тај „лажни” суд, који „не признаје”, осудио на доживотни затвор „на правди Бога” зато „што је свој народ и државу бранио од НАТО”.

„Ја сам седам година и седам дана у овој мртвачници од хашког суда, зато што сам се бранио од НАТО који је растурио мој народ и државу”, казао је Младић (76) на статусној конференцији у Хагу.

То је било прво Младићево појављивање у хашкој судници од 22. новембра прошле године, када га је Хашки трибунал неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребреници, прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

„Ово је лажни суд и ја га не признајем. Лажни судија (Алфонс) Ори донео је мени опскурну доживотну пресуду…Зато што сам бранио свој народ и државу од НАТО и његових сатрапа”, казао је Младић.

Одевен у белу кошуљу на којој је, испод цртежа палца окренутог на доле, великим црним словима писало НАТО, Младић је, стојећи, десетак минута говорио енергично и повишеним гласом, док га је судија Теодор Меронопомињао да то није тема заседања.

„Ја нисам убијао свој народ, већ НАТО и његови подрепаши, сецесионисти”, викао је Младић.

Током неповезаног излагања, Младић је судији Мерону рекао да „није крив…што мора да оправда НАТО по сваку цену, а нема оправдања за оно што раде”.

„Срби нису криви, а НАТО је злочинац. Браћо и сестре, ви сте жртве. Сви који другачије кажу – лажу. Хиљаде грађана Србије умире од осиромашеног уранијума”.

Позван да говори о свом здрављу, Младић је рекао да му „у притвору није добро” и да му се здравље „нагло погоршало”. „Од 2008, сам имао више нервних и срчаних удара који нису регистровани”.

„Ја желим да ме лече у Београду, Москви или Пекингу и тражим да ме овај сатрапски суд пусти, јер овде за мене нема лека…Ја за западни закон и суд не хајем”.

Судија Мерон одговорио је Младићу да је суд његове захтеве за привремено ослобађање већ одбио.

Младић је казао да је – после првог „нервног удара” који је 1996. „некако предеверао” – „једва преживео” други удар који га је 2008. „бацио с ногу”, непосредно пре него што је био ухапшен у Србији.

„Сада сам мало боље, али нисам здрав. Половина тела и мозга ми не ради како треба”, казао је Младић, који је у судници изгледао чило, затегнутог лица и свеже потшишане косе.

Тврдио је, међутим, да је у притвору „по цео дан у кревету” и да „једва стоји”.

Младићеви браниоци Бранко Лукић и Дејан Иветић поновили су да код генерала постоји висок ризик од новог можданог или срчаног удара. Те тврдње је раније више пута као неосноване одбацио Хашки трибунал, али је судија Мерон наложио да поново буду испитане.

Рок за подношење жалби, које су на првостепену пресуду најавиле и одбрана и оптужба, истиче 6. августа.

 

 

Извор: Магацин