Специјалци тзв. Косова џиповима окупирали два села и ухапсили петоро Срба

Полиција тзв. Косова упала јутрос у два српска села у косовском поморављу, код Гњилана


Косовска полиција (Архивска фотографија: Коссев)

Како се наводи у саопштењу косовске полиције, акција је спроведена на неколико локација, а сви приведени ухапшени су због делатности против уставног поретка и безбедности Косова.

„Полиција „Косова“ преко овог службеног саопштења, у циљу праведног информисања јавног мњења демантује неке српске медије/портале који изјављују да се спроводи полицијска операција против бивших припадника „Косовских“ снага безбедности и објашњавамо да су то само неки наводи или спекулације поменутих медија“, наводи се у саопштењу.

Косовска полиција је навела да гарантује свим грађанима да се њене активности заснивају на Уставу и законима и најавила да ће операција бити настављена у координацији са правосуђем.

Према наводима београдских медија припадници специјалних снага косовске полиције ушли су рано јутрос у просторије Културно-просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову. Портпарол косовске полиције Баки Кељани рекао је за РТС да у акцији полиције у Косовском поморављу има ухапшених, не прецизирајући друге детаље.

Како преноси РТС, српски извори у Поморављу пренели су да су у јутрошњој акцији приведени начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић и директор филијале Националне службе за запошљавање у Гњилану Јован Денић, што је пренео и „Блиц“.

Стојковића и Денића припадници полиције претходно су испитивали у просторијама Културно-просветног центра „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову. Како наводе медији, приведен је и Ненад Стојановић (1974), по занимању аутомеханичар, запослен при Војсци Србије у Врању.

Акција је почела рано јутрос када су припадници специјалне полиције блокирали куће начелника округа и директора службе за запошљавање у Горњем Кусцу и почеле претрес, пренели су очевици репортеру РТС-а.

Осим у њихове куће, наоружана полиција је са џиповима опколила, а затим и претресла поједине установе, односно просторије у којима се налазе канцеларије службе за запошљавање и начелника округа у месту Шилово.

Како јавља РТВ Плус, Стојановић је ухапшен јер је, наводно, вршио притисак на српске припаднике КСБ да напусте ту службу. „Ово је одмазда што су сви чланови КСБ из Гњилана напустили ову службу у протеклих десетак дана“, прича извор „Блица“ са КиМ.

Овим поводом, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одржаће конференцију за медије данас у подне.

Иначе, КСБ је прошле недеље напустило скоро тридесет припадника српске националности, и то махом из околине Гњилана. Униформу КСБ, прошле недеље, у једном дану скинуло је осморо припадника, а затим још њих двадесеторо, и то тако што су поднели колективне оставке, односно раскиде уговора и демобилизацију.

Каква ће бити до краја њихова судбина још је непознаница, јер ће се о њиховим захтевима одлучивати у наредних шест месеци. До тада, Србија позива људе да се не прикључују КСБ, јер Албанци заправо желе да је трансформишу у војску Косова, док косовски политичари већ неко време говоре о притиску који на њих врши Србија.

 

Извор: Стање ствари