Српску децу уче да су НАТО авиони ослободили Космет од српске чизме!

iskrivljena istorija“Од марта до јуна 1999. године ескадриле ВФ14 и ВФ41 су са носача ЦВН71 учествовале у операцији ‚Ненамерна сила‘ – НАТО кампањи за ослобађање окупираних територија од српске чизме“, пише у 29. броју специзализованог часописа „Борбени авиони“ пољског издавача „Амерцом“, који је недавно дистрибуиран, па хитно повучен са српског тржишта, открива „Ало!“.

Одмах након што се часопис нашао у продаји, на извртање чињеница и омаловажавање Србије реаговали су пасионирани љубитељи авио-технике, којима је засметало то што се, уз набрајање „борбених успеха“ америчких летелица у Ираку и Авганистану, америчком авиону „граман Ф14 томкет“ приписују и заслуге за „ослобађање Косова од Срба“.

Један од читалаца доставио нам је спорни део текста из часописа. Он каже да је био шокиран када је свом тринаестогодишњем сину купио часопис.

„Заједно смо читали о карактеристикама тог америчког авиона и његовом учешћу у окршајима широм света. Уследио је шок када смо прочитали да је том типу авиона приписано наводно ослобађање Косова од наше чизме 1999. године. Нисам желео да зовем издавача јер сам видео да је реч о фирми са седиштем у Пољској, али сам зато позвао домаћег дистрибутера, фирму „Глобал пресс“. Објаснио сам у чему је проблем и речено ми је да су они као дистрибутери управо покренули поступак повлачења часописа из продаје на основу притужби грађана који су с њима контактирали пре мене“, каже читалац „Ало!“ који нас је замолио да му не помињемо име.

Он сматра да је посебно штетно то што оваква подвала издавача из Пољске, државе која је у фебруару 2008. године признала независност окупираних територија, стиже усред дијалога Београда и нелгалних приштинских структура.

У београдској фирми „Глобал пресс“ потврдили су да су због проблема с описом летелице „граман Ф14 томкет“ спорни часопис повукли из продаје свега дан пошто се нашао на киосцима. Драгана Миливојевић, менаџерка те фирме, каже да је реч о пропусту издавача и да они као дистрибутер не могу да сносе одговорност за туђе поступке, али да „дистрибуције неће бити све док се грешка не исправи“.

„Ми смо уочили проблем тек након што је часопис отишао у продају, с обзиром на то да нам пре тога увид у текст није био омогућен јер је часопис запакован у целофан. Издавач из Пољске се дубоко извињава свима због пропуста јер се непажњом догодило да текст буде преведен за наше тржиште без корекције“, објашњава Миливојевићева за „Ало!“ и додаје да издавач ради на промени текста, након чега ће часопис поново бити у продаји.

Она објашњава да реч о једнообразном тексту и да се та колекција истовремено дистрибуира „бар на десет различитих тржишта“.

„Очигледно је да то што су написали и мисле и ми не можемо да им то забранимо, али је чињеница да такав садржај једноставно не може да се да се дистрибуира у Србији“, објашњава Миливојевићева, која сматра да се став пољског издавача по питању окупираних територија вероватно поклапа са званичним ставом његове државе.

НАТО бомбе убиле 2.500 људи!

Током 78 дана бомбардовања СРЈ 1999. године, у 30.000 ваздушних налета испаљено је 50.000 разорних пројектила. Страдало је 2.500 људи, од којих 500 цивила, а међу њима 79 деце. Рањено је 12.500 грађана. Разорена је инфраструктура и причињена материјална штета од око 30 милијарди долара.

Ало