Нови пропис руши Аћифа и терористе ОВК

Спомен-плоча нацисти и спороводитељу идеје велике Албаније, Аћифу Ефендији у Новом пазару

По недавно донетом закону о ратним меморијалима неће бити дозвољено подизање спомен-обележја злочинцима и убицама.


Спомен-плоча Аћиф-ефендији у Новом Пазару и Ослободилачкој војсци Прешева, Бујановца и Медвеђе у Прешеву биће уклоњени највероватније већ на јесен. Исту судбину доживеће и сва остала обележја у Србији посвећена освајачима, ратним злочинцима и терористима. Више неће бити прихваћена ниједна иницијатива која вређа верска и национална осећања, историјске тековине, велича фашистичке и сепаратистичке идеје и о њима неће одлучивати појединци, већ држава.

Списак споменика недостојним личностима је подугачак, а највећи број њих се налази на југу Србије и Војводини.

Сви они биће на дневном реду Савета за неговање традиције ослободилачких ратова чије оснивање се очекује најкасније средином августа, а у складу са недавно донетим Законом о ратним меморијалима.

– Савет ће одлучивати о условима за подизање нових и уклањање старих ратних војних меморијала – каже Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. – Чланови овог тела су најстручнији људи из ове области и то један професор историје кога предлажу универзитети, представник САНУ, представник Завода за заштиту споменика културе и четири члана државне управе, односно министарстава за рад, одбрану и спољне послове.

Велики број непримерених спомен-обележја подигнут је уз благослов локалних челника, који су „подмазани“ страним донацијама од неколико хиљада евра испуњавали жеље амбасадора и дизали споменике разноразним освајачима и злочинцима.

– Чланови Савета даваће сада сагласност на захтев о подизању меморијала водећи рачуна о томе како он изгледа, шта на њему пише, о димензијама, о томе да ли таква личност заслужује обележје – каже наш саговорник. – На крају мишљење Савета мораће да парафира и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Почаст и капетану Лешију

Спомен-плочу Аћифу Хаџиахметовићу у центру Новог Пазара у августу 2012. открили су челници БНВ Есад Џуџовић и тадашњи министар Сулејман Угљанин. Плоча није уклоњена, иако су месецима изношени докази о његовој колаборацији са окупаторским режимом. Овај историјски „јунак“, иначе етнички Албанац породичног презимена Бљута, учествовао је у стварању пројекта „велике Албаније“ и злочинима над српским становништвом и покретом отпора. Од 1945. године има статус ратног злочинца.

Немир у домаћу јавност унело је и подизање споменика са исписаних 27 имена погинулих припадника тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе на главном тргу у Прешеву. Ово обележје подигли су новембра 2012. Спорни монумент уклоњен је уз асистенцију Жандармерије три месеца касније, када је премештен у двориште локалне џамије. На својим местима на југу Србије, међутим, и данас стоји више од 20 споменичких обележја погинулим терористима.

Споменик терористима ОВБПМ у Прешеву, премештен у двориште џамије

Међу њима је велико спомен-обележје посвећено Ридвану Ћазимију – Капетану Лешију, команданту ОВПБМ у селу Велики Трновац. У њему су изложене личне ствари Капетана Лешија, који је убијен током побуне на југу Србије 2001.

 

 

Извор: Магацин