Капетану Драгану казна смањена на 13,5 година

dragan-apВрховни суд Хрватске је Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган, смањио казну због ратног злочина над хрватским војницима и цивилима са 15, на јединствену правоснажну казну од 13,5 година затвора

Врховни суд Хрватске смањио је за годину и по дана казну затвора Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган, и правоснажно га осудио на 13 и по година затвора због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Васиљковић је у притвору већ скоро 13 година, што му се урачунава у казну.

Према овој пресуди, остало му је да у затвору проведе још око пола године, а има право и да тражи условни отпуст.

Овом одлуком делимично је усвојена жалба Васиљковића у делу одлуке о казни, па је преиначена првостепена пресуда Жупанијског суда у Сплиту којом је, у септембру прошле године, Васиљковић био осуђен на 15 година.

Другостепеном пресудом исправљена је грешка у повреди кривичног закона у осудујућем делу првостепене пресуде, наводи се у кратком образложењу одлуке Врховног суда Хрватске.

Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији где је живео под лажним именом и био тренер голфа, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.

Извор:
Вечерње новости