Проблеми са официрима за везу (амбасадорима)?

pol-ivan-mrkicБЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је да и даље постоје спорења у вези с почетком рада официра за везу Београда и Пришине, јер није финализован договор о начину њиховог функционисања, као и о њиховом статусу.

Према његовим речима, проблем је у томе што приштинска страна жели третман који уживају дипломатске мисије суверених земаља, по Бечкој конвенцији.
„Србија на то, из јасних разлога, не може да пристане, већ се залажемо за функционално решење које ће и нашем и приштинском официру за везу омогућити несметано постојање и одговарајуће гаранције личне безбедности“, рекао је Мркић листу „Данас“.

Дејан Павићевић, кога је Влада Србије изабрала да буде официр за везу, раније је рекао за тај лист да неће постојати канцеларије за везу Београда и Приштине, јер је официр „само једно лице, а не делегација“. Како је објаснио Павићевић, косовски официр за везу требало би да седи у згради Делегације ЕУ у Београду, док би он, као представник српске стране, био у канцеларији специјалног представника ЕУ на Косову Самуела Жбогара.

Нелегалне косовске власти су, с друге стране, одлучиле да ће као официр за везу Приштине у Београд доћи Љуљзим Пеци, досадашњи такозвани амбасадор Косова у Шведској.

Дужности и свакодневне обавезе официра на терену, такође, још нису у потпуности дефинисане, али би, како наводи лист, у основи требало да се своде на комуникацију две стране и надзирању спровођења бриселских споразума.

ТАНЈУГ / СрБИ НА ОКУП