КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Двојица нападача, за које се сумња да су Албанци, напали су јутрос око два сата иза поноћи двадесеттродишњег Николу Дејановића у селу Прилужју и са више убода ножем нанели му тешке телесне повреде опасне по живот.

Према речима мештана Дејановић је са својим рођацима кренуо кући из оближњег кафића, али их је у центру села сустигао аутомобил из којег су после кратог питања на албанском језику изашла двојица нападача који су српске младиће најпре испрскали бибер спрејом, а потом и потегла нож.

Никола је том приликом задобио више убода по телу, после чега су нападачи побегли аутомобилом. Колима хитне помоћи повређени младић пребачен је у Клиничко – болнички центар у Косовској Митровици где је после хируршког збрињавања смештен на Одељење интензивне неге.

– Пацијент Никола Дејановић довезен је са више убодних рана у пределу грудног коша и левог слабинског предела. Тренутно се налази у јединици Интензивне неге на 24 – часовном мониторингу свих виталних финкција. Његово тренутно здрваствено стање је стабилно, али су нанете повреде тешке и могу у даљем току витално угрозити живот пацијента – рекао је за „Новости“ заменик директора КБЦ – а у Косовској Митровици доктор Златан Елек.

У ходнику Митровачке болнице, испред Интензивне неге, родитељи повређеног младића са неизвешношћу очекују вести о стању свог сина. Мајка Биљана са сузом у оку пита, више за себе него за друге, шта и како даље.

– Изашао је са друговима до јединог кафића који имају, а по повратку кући нападнут је без икаквог разлога. Шта да очекујем да нам се још деси, где да пустимо своју децу – плачним гласом говори Биљана, мајка троје деце.

Са породицом повређеном младића био је и председник Привременог органа општине Вучитрн Александар Мишић.

– Овај покушај убиства који се десио је атак на највећу српску енклаву Прилужје, а све са циљем да се Срби заплаше и иселе из својих домова. Свакако да овакви напади уносе немир међу људима, али сигуран сам да нас неће поколебати у намери да останемо на својим огњиштима – рекао је Мишић и позвао „државу Србију да нам им у томе помогне“.

Мишић је затражио од власти у Приштини и надлежних органа да осуде овај напад, пронађу и казне починиоце.

УХАПШЕН АЛБАНАЦ

Припадници Косовске полиције ухапсили су младића албанске националности за којег се сумња да је ноћас око два сата у центру Прилужја напао двадесетрогодишњег Николу Дејановића. Младић је, према информацијама из полиције ухапшен у суседном, албанском селу, и тренутно је у току оперативни рад како би се утврдио мотив овог напада“.

Према сазнањима „Новости“ у непосредној близини места где се напад догодио постоје камере које су забележиле шта се тачно дешавало што у многоме може да олакша даљи ток истраге.

ЂУРИЋ: ОРГАНИЗОВАНА КАМПАЊА НАСИЉА НАД СРБИМА

Марко Ђурић најоштрије је осудио јутрошњи напад на српске младиће у селу Прилужје код Вучитрна и затражио од надлежних органа и међународне заједнице да у најхитнијем року пронађу починиоце и спрече даљу ескалацију насиља над Србима на Косову и Метохији.

„Након недавног рањавања Александра Јефтића у Сувом Долу и јутрошњег рањавања српског младића у Прилужју сасвим је јасно да је у току организована кампања насиља над Србима у покрајини, и да је неопходно предузети најодлучније мере како би се спречило да екстремисти угрозе годинама грађен мир“, навео је Ђурић у саопштењу.

Он је истакао да привремене институције самоуправе у Приштини морају да се, уколико не желе неконтролисану ескалацију насиља на Косову и Метохији, јасно ограде од бруталних и подмуклих етнички мотивисаних напада на Србе и да ангажују све капацитете како би злочинци били приведени правди.

„Очигледно противници мира и суживота на Косову и Метохији на овај начин настоје да поткопају настојања да се проблеми на терену решавају мирним средствима и дијалогом и да код Срба у покрајини изазову страх и немир“, оценио је Ђурић.

Према његовим речима, јутрошњи напад је још једна потврда неуспеха дела међународне заједнице да готово две деценије од завршетка ратних сукоба на Косову и Метохији успостави владавину закона и услове за сигуран и достојанствен живот српског народа.