СЗО: Трансродност се више не сматра менталном болешћу

SZO: Transrodnost se više ne smatra mentalnom bolešću

Светска здравствена организација је оценила да трансродност, осећај припадности супротном полу, више не треба сматрати менталним обољењем, што је одлука коју још треба да одобре земље чланице 2019. године.

То произилази из 11. верзије Међународне класификације болести (ИЦД) коју је СЗО објавила ове недеље, што је први пут од почетка 1990-их да је извршена глобална ревизија те класификације.

Документ назван ИЦД-11 биће представљен Светској скупштини здравља у мају 2019. у Женеви да би га земље чланице усвојиле, и ступиће на снагу у јануару 2022. године. Нова класификација садржи нова поглавља укључујући једно посвећено сексуалном здрављу. Обухвата појаве раније класификоване на другим местима, као што је тарансродност, која је до сада била сврстана под ментална оболења.

Један врло велики проблем је што везивање трансродности са менталним болестима стигматизује људе, рекла је за Франс прес Лале Сеј, шефица оделења за репродуктивно здравље и истраживање у СЗО.

СЗО очекује да ће нова класификација смањити стигматизовање трасродних особа и да би могла да допринесе бољем прихватању тих особа у друштву и чак повећа њихов приступ здравственој нези, рекла је она.

 

 

Извор: Н1