Преговори Скопља и Атине, дан одлуке

Македонски и грчки медији најављују телефонски разговор премијера Македоније и Грчке, Зорана Заева и Алексиса Ципраса, после којег ће бити јасно да ли су преговори око имена Македоније успели, или пак враћени на позиције од пре пар месеци.

Грчки дневници Катимерини и Та неа тврде да ће Заев и Ципрас разговарати о току преговора о будућем имену Македоније, десетак дана пошто су разговори две стране о овом, 27 година дугом проблему, запали у ћорсокак.

Још један телефонски позив

Још један телефонски позив

„У току су последњи напори да се приближе ставови и када се то деси, заједнички ћемо саопштити срећну вест грађанима Републике Македоније и грађанима Републике Грчке“, рекао је Заев, који би током дана требао да отпутује у Немачку.

Заев, међутим, није желео да коментарише наводе да ће, уколико се усагласе Скопље и Атина, убудуће бити употребљавано име „Република Северна Македонија“, али је потврдио да очекује телефонски разговор са Ципрасом.

„То ће се десити данас“, рекао је новинарима грчки министар спољних послова Никос Коцијас пре почетка састанка са Ципрасом у Атини.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе две државе могао бити решен до лета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обе стране, па су у Македонији, али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив „Република Македонија“ и тврди да је то име северне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

 

 

Извор: РТС