Дејан Баљошевић: Срби на Косову и Метохији се питају ко је од њих следећа мета?

Коментар у вези серије последњих напада Албанаца на Србе на Косову и Метохији

Серија последњих напада Албанаца на Србе на Косову и Метохију је очигледно организована и сихронизована. Она се по мени спроводи у циљу додатног притиска Приштине на Београд, тј. конкретно на председника Републике Србије Александра Вучића, не би ли коначно пресекао и признао тзв. независност Косова.

Томе је допринео и сам Вучић, који својим „увијеним“ изјавама о коначном статусу Косова, прикривено трага за разлозима због којих би попустио пред притисцима Запада и Албанаца и убедио српски народ да је по нас и нашу будућност боље да се одрекнемо Косова.

И док неки у Београду очекују и љуте се што је изостала реакција међународне заједнице, западне дипломате нам поручују да су управо задњи инциденти разлог више да се дође до потписивања свеобухватног правно обавезујућег споразума између Србије и Косова, што би по њима, наравно, значило наше признање независности Косова, у којем би Срби живели боље и слободније.

Не схватам како им неко од наших политичара не одговори:

Тако сте говорили и при распоређивању мировних снага КФОР-а и успостављању УНМИК-администрације, па се десило етничко чишћење Срба са КиМ.

Када се десио мартовски погром Срба, правдали сте га фрустрацијом Албанаца због нерешеног статуса Косова, па сте као припрему за решавање статуса увели постизање „стандарда за Косово“, па кад и то није дало резултате и када су Албанци наставили са нападима на Србе, исхитрено сте прешли на „и стандарди и статус“.

Увидевши да и то није довољно да би се у УН-у постигло решење статуса Косова по мери Албанаца и Запада, инсистирали сте на довођењу ЕУЛЕКС-а, који се ничим није прославо већ још више закомпликовао ситуацију, али је његов једини „успех“ био што је за време његовог мандата Косово једнострано прогласило независност.

Када се процес међународног признавања Косова зауставио, инсистирали сте на постизању тзв. бриселског споразума, са намером да се њиме реше нестатусни, практични проблеми грађана на КиМ, а испоставило се да је главни циљ био давање додатних уступaка Албанцима и удаљавање Србије са КиМ. Да би сада, када су постигли циљ, Албанци најавили да одустају од даљих преговора у Бриселу, јер је то за њих губљење времена, а о формирању Заједнице српских општина, неће ни да чују.

Због бројних напада на српске верске објекте, инсистирали сте на пријем Косова у УНЕСКО, уз образложење да би тада Албанци престали да нападају српске цркве и манастире, зато што би их третирали као своје културно наслеђе.

Због криминала, корупције и непоштовање права на Косову, инсистирате на пријему Косова у Интерпол, уз образложење да би то поправило имиџ Косова и завело ред. Итд. Итд.

И на крају, сада, због задње серије напада на Србе, инсистирате на нашем признавању независности Косова, уз образложење да би „тада Срби живели боље и безбедније“.

Све ове наведене аргументације нам говоре да су Албанци због свог екстремизма, некооперативности и једностраних потеза, увек били награђивани од стране Запада и да немају разлога да мењају свој политички курс, који, заправо и не крију да усклађују са Западом.

И поред свега наведеног председник Вучић наставља да даје изјаве о Косову, које иду на руку искључиво Западу и Албанцима, који су осетили да се колеба, да се ломи и да, уместо унутрашњег дијалога, води унутрашњу борбу сам са собом, да због става СПЦ и других значајних државних институције, делује помало дезорјентисано и осећају да је сада прави тренутак да се синхронизованим нападима на Србе широм КиМ, изврши притисак на њега, не би ли му се „припомогло“ да коначно преломи у корист доношења одлуке која води ка признавању независности Косова.

Са друге стране, наши грађани су веома забринути за своју безбедност због бројних напада на Србе, јер знају да када се они десе у било којој српској средини на КиМ, уколико изостане реакција међународне заједнице, као што је то сада случај, то, по неписаном правилу, значи позив Албанцима да се нападима на српске комшије огласе и у другим срединама на КиМ, и да тако искажу и потврде своју солидарност и јединство у борби против главног противника своје независности.

Због тога се Срби на Косову и Метохији питају – ко је од њих следећа мета?

 

Дејан Баљошевић

 

 

Извор: ФБ Репортер