“Косовски“ официр за везу: Ради у Београду и у кацеларији држи слику Хашима Тачија и заставу “Косова“

Ваљдет Садику пет година ради у канцеларији у једном од ходника седишта Делегације Европске уније у Србији. Ипак, јавност га готово уопште није упознала, упркос чињеници да је питање „Косова“ једно од најчешћих у јавној сфери.Док иза његовог радног стола стоји застава „Косова“, а на зиду висе слике „косовског председника“ Хашима Тачија и урамљене Декларације о независности „Косова“, Садику каже да се у свом мандату јасно представљао.

„Мој службени назив је официр за везу.

Желимо бити коректни – ми смо потписали тај споразум па и на сајту Министарства спољних послова Косова стоји Канцеларија за везу.

Али, ја јесам амбасадор“, каже Садику.

Са једне такве мисије је и дошао у Београд – у јулу 2013. године имао је седам дана паузе од завршетка амбасадорског мандата у Хрватској до почетка службе у Београду.Спремао се за одлазак на службу у Аустралију, а завршио је у Београду јер је његов претходник, Љуљзим Пеци, после два дана у Србији – поднео оставку.

„Све је била велика непознаница – од града, у коме никад раније нисам био, до посла.

Нисмо имали ништа више сем одлуке да се канцеларије отворе, нисмо знали ништа више ни о послу, ни о мандату.“Данас има пет година стажа у односима Београда и Приштине које неколико пута током разговора описује као компликоване, специфичне, осетљиве.Током његовог мандата у Београду, често се мењала клима у односима са Приштином.Каже да је напредак 2013. и 2014. године био најопипљивији јер је било ентузијазма, воље и резултата, али и великих напора међународне заједнице.

„Можда је узрок томе што се тада говорило о општим споразумима, који нису говорили о детаљима – а то је била олакшавајућа околност јер су стране могле да их интерпретирају на свој начин.Сада, када се траже прецизније дефиниције, нема толико простора за интерпретацију.“У међувремену, проблеми нису само настајали – многи су се рађали.Из Београда одлази после забране рукометашицама и каратистима „косовских“ репрезентација да играју у Србији, а фудбалерима Црвене звезде да се пријатељски надмећу у Грачаници.

„Могуће да би одговор и пре пет година био исти – то не могу да прејудицирам.Али реалност се променила у међувремену и сада је време за прецизне формулације и прецизне одговоре.“

Иако се и Београд и Приштина жале на изостанак комуникације око истраге убиства Оливера Ивановића, Садику каже да његова канцеларија није била део тог процеса размене информација – али баш ту види простор за будућу сарадњу.И нема ниједну дилему да ће се бриселски разговори наставити.

„Нико не доводи у питање наставак дијалога“, каже Садику додајући да се само разматра модалитет како наставити разговоре.Ваљдет Садику у Београду, а Дејан Павићевић у Приштини имали су задатак да олакшају примену бриселских споразума.

„Мени је веома драго да за ових пет година, без обзира на тешке ствари кроз које смо прошли, ми ниједног тренутка нисмо прекинули комуникацију.“Тако је било, тврди, и приликом хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића у Косовској Митровици.

„У контакту смо били од почетка – од његовог илегалног уласка, па све до хапшења и повратка у Београд.“. Садику је посетио овогодишњи фестивал “Мирдита, добар дан“ у Београду, где је био у друштву организатора фестивала и Чедомира Јовановића, председника Либерално демократске партије.

 

 

Извор: Видовдан