Обавештење

Image result for швајцарски франак
Поштовани,
У среду 6.јуна 2018. године, почеће протест грађана угрожених кредитима индексираним у валути швајцарског франка.
Окупљање је испред Уставног суда у Београду, ул. Булевар краља Александра 15, тачно у 12х.
 
Након кратког задржавања у Уставном суду где ће бити предате иницијатива за оцену уставности Одлуке НБС-а  из 2011.године, као  и протестна нота Поверенику за приступ информацијама од јавног значаја, који заједно са централном банком не дозвољава да подаци о задужењима банка у иностранству и после 10 година постану јавни, скуп ће наставити шетњу ка Министарству финансија ради предаје пореске пријаве због основане сумње да банке не плаћају порезе на све услуге које врше, а  затим ће се званично поновити  затев Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита за раскид полиса осигурања и тиме престанка даљег јемства свих пореских обавезника за лоше пласмане банака.
 
Протестна шетња ће се завршити испрад зграде Врховог касационог суда, ул. Немањина 9, где ће почети непрестани протест укључијући и  штрајк глађу, све до заузимања правног става ВКС-а поводом спорних кредита.
 
Обзиром да је Србија остала једина од 14  земаља у којој се спорни кредити и даље третирају као поштени и дозвољени, тражимо да се Врховни касациони суд ХИТНО изјасни о истима, имајући у виду да су од озбиљног поремећаја узајамних давања прошле више од 3 године, да нижестепени судови имају различиту праксу и очигледно одуговлаћење у овим поступцима, као и да је терет спорних кредита постао неидрзив, посебно у години када се поново очекује нагли скок валуте швајцарског франка. 
 
Позивамо све кориснике кредита и све поштене грађане који финансирају ове спорне кредите да нам се придруже у борби за основна права сваког човека – права на живот, здравље и достојанство.
 
Позивамо све медије да пренесу овај наш позив на протест, ради бржег решавања проблема, са што мањим последицама.
 
УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА