КО ЈЕ КРИВ: Владика Андреј Вујисић прешао у римокатолике!

У последњих десетак година, српски свештеници у Јужној и Северној Америци, Канади и Јужноафричкој Републици, превели су из католичке у српску православну вјеру на десетине хиљада људи. Само у Гватемали у православље је прешло на хиљаде људи. Велики допринос томе дао је епископ Андреј Вујисић – стајало је пре три године у саопштења Саборa православне цркве Мексика, која покрива 22 земље са преко 330 храмова.

Но, владика Андреј је недавно одлучио да са читавом својом паством пређе у католицизам. Његовим преласком је основана прва Источно-Католичка парохија у Порто Рику. Парохија Светог Спиридона Порто Рика је примљена у потпуно општење са Папом Фрањом, током литургије коју је служио Алберто Моралес, викар Римокатоличке дијецезе Сан Хуана.

(фото:Седмица.ме)

Андреј Вујисић је својевремено био члан Митрополије црногорско-приморске. Потиче из Мораче, где је рођен 1957. године као Зоран у породици Војислава и Софије Вујисић. Из Југославије се одселио 1969. у Њемачку, одакле прелази у Аустралију и САД. Завршио је студије теологије у Украјинској богословији, дипломирао лингвистику на Универзитету у Финиксу и докторирао практичну теологију на Универзитету Јужна Африка.

Захваљујући његовом мисионарству у католичкој Средњој и Јужној Америци, православци су постали Гватемалци и Мексиканци, који воде поријекло од Астека и јужноамеричких Индијанаца, али и многи Црнци из ЈАР, Боцване и Замбије. Као ректор Православног института светог Ђорђа Назаренског, спровео је програм стипендирања младих у 17 земаља Јужне Америке, који су потом постали православци.

Један је од најобразованијих Срба у дијаспори. Аутор је многих научних студија из лингвистике, психологије и теологије. Као доктор наука истражује улогу екуменизма у хришћанском свету, а као Србин из Црне Горе проучава личност владике Рада, Петра Петровића Његоша и његов српски идентитет.

 

 

Извор: ЦАРСА