Завршница НАТО акције стварања „АУТОКЕФАЛНИХ ЦРКАВА“ у Македонији и Украјини!

  • Јуче је обелодањен одговор васељенског патријарха Вартоломеја и цариградског синода на захтев, од пре месец дана македонског премијера Зорана Заева, да се Македонској цркви да аутокефалија. Цариградска патријаршија је одговорила да преузима одговорност за решавање статуса Охридске архиепископије у складу са својим „историјским и канонским правима“, нигде не помињући права Српске православне цркве

Иако у македонским медијама има тврђења како се није одступило од захтева да црква носи назив и „Македонска“, портпарол расколничке структуре у Скопљу, митрополит дебарско-кичевски Тимотеј у контрадикторним изјавама, заправо најављује да би за њих било прихватљиво и име Охридсака и Јустинијана Прима архиепископија, само да имају аутокефалан статус.

С обзиром да ће и име саме Републике Македоније да буде промењено, логично је да ће се и име цркве у њој мењати.

Оно што забрињава јесте папистичка претензија Фанара да самостално даје аутокефалију у просторима туђе канонске надлежности. У случају Македоније показало се да је игра са „мајчинством“ од Бугарске православне цркве била само блеф, у склопу ширих планова да се направи систем НАТО – „аутокефалних цркава“ у источној Европи.

Бугари су сада искључени из игре за рачун Цариграда. Они су и сами били упознати да НАТО господари палицу дају другима, па су одбили учешће у прослави 1000 година Охридске архиепископије.

Да ствари буду компликованије Цариград увелико ради на стварању, опет „НАТО-аутокефалне“ цркве у Украјини. По изјавама које се умножавају на руским „либералним“ и украјинским расколничким сајтовима нацрт Томоса аутокефалије Украјинске цркве, већ је написан.

Ситуација по јединство православног света никада није више била забрињавајућа.Српски патријарх је јасно поручио у Москви на дан Светих Кирила и Методија, да мора да се очува канонски поредак православља и не сме да се изађе у сусрет „унијатама и расколницима“. Слично је поручио дан касније и Свети Синод канонске Украјинске православне цркве (Московске патријаршије).

Нажалост, Цариградска патријаршија углавном испуњава жеље НАТО пакта. Пример наглог заокрета у Македонији то јасно показује.

У овом тренутку није угрожено само канонско јединство свих помесних Православних цркава, него, и у перспективи, канонско јединство Српске православне цркве, не само у Македонији.

Уколико Цариград заиста повуче најављене кораке у Македонији и Украјини, словенске Цркве, пре свих Руска и Српска ће се веома оштро одупрети том антиканонском деловању.

У овом тренутку нови расколи су извеснији, него решења ситуације. У Српској и Руској патријаршији полажу се наде у древне патријаршије Александрије, Антиохије и Јерусалима, да спрече Цариград у деструктивном деловању.

Извор: ЦАРСА