ЦИА имала тајне затворе у Румунији и Литванији

Мучење у америчким тајним затворима (Притнскрин Јутјуб)

СТРАЗБУР – Румунија и Литванија дозволиле су да на њиховим територијама буду смештени тајни затвори САД у којима су притворени и злостављани Палестинац и држављанин Саудијске Арабије, пресудио је данас Европски суд за људска права са седиштем у Стразбуру.

Како преноси АП, суд је саопштио да је држављанин Саудијске Арабије Абд ал Рахим Ал Нашири, који је касније послат у затвор у заливу Гвантанамо, био притворен и злостављан у Румунији од септембра 2003. до октобра 2005.

Суд је зато позвао Румунију да истражи тај случај и казни одговорне, али, како агенција напомиње, Букурешт негира да су се на њеној територији налазиле такве установе Централне обавештајне агенције САД (ЦИА).

Суд је, наводи се, саопштио и да је Литванија на својој територији обезбедила да се налази затвор ЦИА од фебруара 2005. до марта 2006, где је био заточен Палестинац Абу Зубајдах, осумњичен да је планирао нападе 11. септембра 2001.

Адвокат Ал Наширија пресуду суда је окарактерисао као „оштар прекор срамним покушајима Румуније” да прикрије да је обзбедила на својој територији постојање тајног затвора ЦИА, јавља АП а преноси Танјуг.

 

 

 

Извор: Политика