Својеврсни духовни „егзит“ је почео, односно екуменистички циркус, у организацији бачког епископа Иринеја Буловића се наставља у Новом Саду. Окупираној Србији је фалио само још кентерберијски надбискуп, сиро-јаковитски „патријарх“ (монофизитски архијеретик) и лутеранске жене „бискупине“, како би сусрет екумениста свих јеретичких и секташких профила, на заједничким скуповима и молитвама, задовољио све већи екуменистички апетит Иринеја Буловића, „патријарха екуменизма“ у Србији. Шта ли ће још Србија и Нови Сад дочекати и доживети од овог човека који себе назива православним епископом? КЕНТЕРБЕРИЈСКИ НАДБИСКУП долази у Србију

Својеврсни духовни „егзит“ је почео, односно екуменистички циркус, у организацији бачког епископа Иринеја Буловића се наставља у Новом Саду. Окупираној Србији је фалио само још кентерберијски надбискуп, сиро-јаковитски „патријарх“ (монофизитски архијеретик) и лутеранске жене „бискупине“, како би сусрет екумениста свих јеретичких и секташких профила, на заједничким скуповима и молитвама, задовољио све већи екуменистички апетит Иринеја Буловића, „патријарха екуменизма“ у Србији. Шта ли ће још Србија и Нови Сад дочекати и доживети од овог човека који себе назива православним епископом?

Генерална скупштина Конференције европских цркава, на којој ће учествовати и духовни поглавар англиканаца, почиње сутра у Новом Саду

Надбискуп Велби и патријарх Иринеј приликом сусрета у Лонодону 2016. године (Фото archbishopofcanterbury.org)

Духовни вођа Англиканске цркве надбискуп кентерберијски Џастин Велби, који је недавно венчао принца Харија и Меган Маркл, учествоваће на заседању Генералне скупштине Конференције европских цркава. Велики скуп почеће сутра у Новом Саду и трајаће до 6. јуна.

Конференција је посвећена библијској теми „Ви ћете ми бити сведоци” и бавиће се питањима правде, сведочења и гостопримства.

Осим надбискупа Велбија, на заседању ће учествовати и патријарх антиохијски и свег истока Мар Игњатије Јефрем Други, предстојатељ Сиријско-јаковитске цркве, као и надбискуп Антје Јацкелен из Шведске цркве.

Скупу ће се обратити и две жене: бискупица Петра Босе-Хубер из Евангеличке цркве у Немачкој и Лиса Шнајдер из Евангеличке цркве у Бадену. Као представници епископата Српске православне цркве, на генералној скупштини говориће епископ бачки Иринеј и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Главна тема црквеног самита је питање хришћанског гостољубља и биће сагледана у светлу актуелних дешавања у целој Европи. Поред сесија и радионица на којима ће више од 500 учесника из земље и иностранства истраживати теме правде, сведочења и гостопримства, током вишедневног заседања говориће и најеминентније личности и представници цркава и традиционалних хришћанских заједница.

Саболц Лоринц, главни координатор Генералне скупштине Конференције европских цркава, рекао је да је ово први пут да Конференција посећује Балкан. Лого овог догађаја визуелно је осмишљен тако да је његов централни мотив мост. То је био предлог да би се сви присутни подсетили страдања нашег народа током НАТО бомбардовања 1999. године.

Планирано је да током вишедневног заседања буде организована молитвена шетња од једног новосадског моста до другог, у знак сећања на неправедну трагедију која је задесила српски народ. Према програму Генералне скупштине, 3. јуна, у послеподневним часовима, учесници овог догађаја прошетаће од моста Дуга до новог Жежељевог моста, како би упутили поруку мира и указали на потребу изграђивања нових веза између Балкана и остатка Европе.

Конференција европских цркава броји 114 православних, протестантских, англиканских и старокатоличких цркава из више од педесет земаља Европе, као и још четрдесет националних савета цркава и организација у партнерству. Основана је 1959. године и има канцеларије у Бриселу и Стразбуру.

 

Извор: Политика