СРБСКА ХИРОШИМА: СЕЛО У КОЈЕМ ЈЕ НАТО УНИШТИО ЖИВОТЕ УРАНИЈУМОМ – СЕЛО СМРТИ!(ВИДЕО)

У аветињско село Пљачковицу изнад Врања, где је током бомбардовања 1999. НАТО сручио готово 2.000 пројектила, скоро две деценије нико не долази.

Урушене куће зарасле су у коров, а километрима около нема живота. После бомбардовања Пљачковице измерено је зрачење од чак 236.000 бекерела по килограму. Реч је о јонизујућем зрачењу 8.000 пута већем од дозвољеног. То је и разлог због чега мештани верују зашто је број оболелих од карцинома у овом крају повећан 12 пута.

– Ко ће тамо жив да зађе? Једино ако је ван памети. После бомбардовања тамо је ратни штаб послао осам радника “Водовода” који су двадесетак дана ограђивали контаминирани простор. Убрзо су добили пеге и пликове по телу, а седморица су умрла од карцинома. И ником ништа. Мени су умрли зет и ћерка, исто карцином, а кажу нема то везе са бомбардовањем. Срамота, лажу нас годинама и време је да неко отвори ту Пандорину кутију и саопшти истину народу – прича ојађени Врањанац Горан.

Како ово село у широком луку сви заобилазе, репортер Српског телеграфа након три сата успона тешко проходним шумским стазама, пуним камених громада, стигао је до репетитора који је био мета “Милосрдног анђела”. Иако бомбе нису успеле да униште у потпуности репетитор, нанеле су знатно већу штету читавом Врањском крају.

– Претпоследњег дана бомбардовања из наше куће изненада су се покупили и нестали људи који су радили са радио-станицом. Неколико сати потом зачуло се тутњање авиона, па гранатирање. Велики облак прашине нас је преклопио да се нисмо видели. Срећа је да смо остали у кућама јер су гелери ударали у зидове. Било је страшно – присећа се бомбардовања Пљачковице Стојанка Крстић.

 

 

 

Извор: Правда и право