Ударна вест: У Старом Грацком НАПАДНУТА ДЕЦА српске националности

Липљан – Група Албанаца напала је вечерас око 20 сати, групу српске деце млађег узраста на сеоском игралишту у Старом Грацком, јавља приштинска РТК2, позивајући се на сведочења мештана.

нападнута деца
Фото: ЕРП

Како се наводи, мештани су покушали да одбране децу и у општем метежу који је настао повређени су жена и шестомесечна беба српске националности.

Случај је пријављен косовској полицији која је обавила увиђај а, како РТК2 наводи, приведена је особа српске националности.

Служба Хитне медицинске помоћи је одмах реаговала и повређеној деци и жени указана је прва помоћ.

Ево и изјаве лекара:

„Око 20.20 часова троје повређених из Старог Грацког довезено је својим возилом у службу Хитне медицинске помоћи у Лапљем Селу, наводећи да је дошло до конфликта међу младићима у селу Старо Грацко.

Онда је интервенисала Косовска полиција, која је користила бибер спреј, од ког је опекотине у пределу очију и врата задобио младић (1994), као и мајка (1965) и бебица (2017), која је прошла са благим опекотинама очију. Пружена им је адекватна помоћ и њихово тренутно стање је стабилно“, изјавио је дежурни лекар у Хитној помоћи Марјан Мадић за РТК2.

Баш у том месту код Липљања, 23. јула 1999. године, 14 српских жетелаца измасакрирано је на њиви док су сабирали жито.

Само пре два дана на Косову се догодио још један напад – Албанци су каменицама гађали Србе у селу Петрич само зато што су хтели да запале свеће у селу из ког су протерани.

Укупно троје Срба повређено је у нападу, пренели су Радио Гораждевац и КоССев.

Расељени Срби су се разишли уз помоћ полиције, а један од њих који је задобио повреде главе од каменице пребачен је у болницу.

Радио Гораждевац сазнаје да је Србин који је ухапшен осумњичен за наводни ратни злочин почињен 1999. Он је касније пуштен.

Члан Привременог већа ове општине Ненад Сташић каже да је Радослав Кизић задобио теже телесне повреде јер је погођен каменом у главу, док су остали Срби задобили повреде ногу.

Сташић је додао да су сви повређени одмах пребачени у Дом здравља у Осојане, где им је указана лекарска помоћ.

Приведен па пуштен: Председник Привременог органа Општине Клина, Божидар Шарковић, је Тањугу рекао да је Љ.Б. (53) био приведен по пријави неколицине из групе Албанаца који су тврдили да их је он провоцирао. Раније је Коха, позивајући се на косовску полицију, објавила да се Љ.Б. сумњичи за наводни масакр 1999. у селу Клина, а Шарковић истиче да су то све незваничне информације.

нападнута деца
Фото: РТК screenshot

Старо Грацко је насеље у општини Липљан, а шира јавност за њега је чула када су пре 19 година, 23. јула албански терористи убили 14 жетелаца на њивама.

 

 

 

Извор: Хронограф