Услoви које треба родитељи да испуне да би добили подстицај за треће и четврто дете

„Од 1. јула ће држава давати 12.000 динара за треће дете и 18.000 за четврто, сваког месеца, све до дететове десете године” изјавила је за РТВ министарка задужена за демографију и популациону политику у влади Србије, Славица Ђукић Дејановић.

фото: ЗЕЛЕНА УЧИОНИЦА

Србија спада у најстарије земље у Европи и годишње, због веће стопе морталитета изгуби град величине Бечеја или Кикинде. Због такве констатације и угрожености нације држава је одлучила да усвоји стратегију за подстицање рађања како би ублажила негативне последице.

Према њеним речима у јуну ће бити промењен закон о финансијској помоћи породици те ће породиље лакше добијати новац за прво друго, треће или четврто дете.

” Од првог јула ове године свака жена која је родила треће дете од 25. децембра прошле године, сваког месеца до десете године детета примаће 12.000 динара. Она која је родила четврто дете даћемо 18.000 динара наредних 10 година. Када је у питању друго дете, мајка ће две године примати по 10.000 динара месечно. Финансијска помоћ од 100.000 динара је подстицајна мера за свако прворођено дете – истакла је Славица Ђукић Дејановић у емисији “Прави угао”.

Сто хиљада динара за прворођено дете није надокнада за мајчину плату, додаје министарка, зато што не ради док је на трудничком боловању, већ су то средства која треба да побољшају стандард тог детета. Ипак, да би мајка и дете добијали ову помоћ морају стећи одређени услови.

фото вести из дневног листа БЛИЦ од 22.05.2018.

– Један од услова је да дете буде вакцинисано, дете мора бити у здравственом и образовном систему, мора се знати где живи, његови родитељи морају бити едуковани за бригу о детету. Дете које није вакцинисано неће имати право, дете које није са седам година уписано у основну школу а да не постоји објективан разлог такође нема право на помоћ. Просто то дете мора бити део ове државе и у административном и у суштинском смислу – истиче Ђукић Дејановић.

Нове технологије, повезаност компјутера и развијена IТ мрежа олакшаће бољи и бржи проток информација тако да не би требало да буде проблема ни са дистрибуцијом новца, каже министарка.

На питање има ли гаранција да ће ово бити одрживо решење на дуги рок, јер закон предвиђа десетогодишњу помоћ за треће дете, министарка Славица Ђукић Дејановић је изјавила да сви економски показатељи указују на то да ће у Србији бити боља економска ситуација а не гора, те да не треба сумњати у добре намере.

Ђукић Дејановић је подсетила и на то да држава помаже био медицинску помоћ при вештачкој оплодњи и да је померена горња граница како би се што ефикасније борили са стерилитетом који је веома изражен проблем у друштву.

 

 

Извор: ФБ Репортер