ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ НАРОДНУ ИНИЦИЈАТИВУ „НЕМА ПРЕДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“

РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ: ДАМЊАН КНЕЖЕВИЋ

Од почетка 2018 године имали смо прилику да у више окупљања и обележавања годишњица из наше новије прошлости на улицама Београда видимо као организаторе групу младих људи које је окупила љубав према својој отаџбини Србији, према њеној духовној и државотворној колевци Косову и Метохији и православним вредностима.

Уредништво портала Срби на окуп вам представља народну иницијативу „Нема предаје Косова и Метохије“ разговором са једним од њених покретача Дамњаном Кнежевићем.

PROTEST - NEMA PREDAJE - KOSOVO - KOSMET - Ucesnici protestnog skupa na Trgu Republike. Protest je protiv desetogodisnjice okupacije Kosova i protiv vlasti u Srbiji. BGD, 17.02.2018.                          foto:N.Skenderija

PROTEST – NEMA PREDAJE – KOSOVO – KOSMET – Ucesnici protestnog skupa na Trgu Republike. Protest je protiv desetogodisnjice okupacije Kosova i protiv vlasti u Srbiji.
BGD, 17.02.2018.
foto:N.Skenderija

Помаже Бог Дамњане! Поздрављамо тебе и све који су се окупили око ваше иницијативе. Лепо је видети младе људе који се са толико жара залажу за очување нашег КиМ. Да ли нам можеш нешто више рећи о иницијативи „Нема предаје Косова и Метохије“.

Дамњан Кнежевић: Бог помогао!  Искрено нас неколико још од 2011. године организујемо разне манифестације како би очували бар неки жар на улицама пораженог Београда и подсетили народ да Србија без Космета не постоји. До 2013. године манифестације смо организовали као водећи чланови разних организација пре свега „СС Заветници“. Међутим, поједини такође из врха су приватизовали покрет, продали се прво Дачићу, а сада и Вучићу.  Лично сам се повукао једно три године после напуштања „Заветника“ јер је таква клима била, а време је показало ко је и колико искрен. За те три године смо ипак наставили организовање шетње сваког 17 марта на дан погрома српског народа на светој земљи и имали концерт 24 марта 2016. године поводом годишњице НАТО бомбардовања на коме су наступили „Косовски Божури“ и реп извођачи. У децембру 2017. смо се састали, погледали у очи и видели  да поново нема никог на улицама Београда ко би могао да изнесе било какав бунт против свакодневне издаје. Сви покрети су утихнули или постали Вучићеве нарикаче које га бране од „обојених револуција и државних урада“, а он и Влада јавно најављују издају Косова и Метохије (давањем столице у УН шиптарским сепаратистима).

intervju1

Били сте организатори и учесници у неколико протеста и окупљања у Београду. Које су то активности биле?

Дамњан Кнежевић: После окупљања нас неколико који се годинама познајемо и неколико нових момака прва договорена акција нам је била кампања „ПЕДЕР И ЛЕЗБЕЈКА ИЗДАЈУ КОСОВО“ , цео Београд је био у графитима и налепницама. Где смо све писали не би смео јавно да причам. Тим акцијама смо синхронизовали екипу и видели на кога и колико можемо да рачунамо. 18 фебруара организовали смо протестни концерт „НЕМА ПРЕДАЈЕ“ поводом десет година од самопроглашења шиптарске „независности“ на Космету. Чудним сплетом околности на дан концерта шест од седам извођача су отказали наступ због разних притиска на пословима од стране надређених (како су неки рекли). Ни сам не знам како смо успели у дану да нађемо извођаче изворне музике и одржимо концерт. Изнели смо транспаренте и заставу 3 са 3 „НЕМА ПРЕДАЈЕ“ и ваљано прозвали режим, „опозицију“, стране окупаторе и шиптарске терористе-сепаратисте. Тог дана сам знао да смо на правом али и трновитом путу, међутим боримо се за нешто веће од наших живота и да морамо  да издржаимо. 17 марта 2018 године смо организовали већ традиционалну шетњу поводом годишњице погрома из 2004. године поводом сећања на жртве и прозвали смо актуелни режим због издаје, припремања јавности за давање столице у УН Шиптарима на Космету. Добили смо подршку „Војног и Полицијског синдиката“ и са нешто јачом кампањом него у фебруару извели смо преко 1000 људи. Одвели смо шетњу до Председништва на Андрићев Венац и у знак протеста запалили заставе такозваног „kosova“ и СНС-а. Био сам убеђен да ћемо са тим потезом изаћи у свим медијима наравно у негативном контексту, међутим као и у фебруару сем „Русије Данас“ и патриотских портала нико није пренео. Решили су да нас максимално прећуте шта год урадили. (https://www.youtube.com/watch?v=IOR48TY2um8)

24 марта на годишњицу НАТО бомбардовања организовали смо скуп испред Народне скупштине зато што нам нису дозволили на Тргу Републике због неког хеви метал концерта који се на крају и није одржао. Довезли смо камионче излепили транспаренте преко њега међутим полиција нас је склонила са дела платоа и наредили да се камион стави испред зида плача где реално нема довољно простора на тротоару да се окупе људи. Сходно ситуацији људи су затворили саобраћај и тиме смо направили простор и колапс у том делу града,ал смо обележили годишњицу како треба. На приколици камиона (нашој бини) се говорило и ватрено и емотивно, рецитовало, певало. У 19 часова када је бомбардовање почело пустили смо сирене и упалили 78 бакљи за 78 дана страдања наше државе и нације те 1999. године. Поред патриотских портала опет нас је само „Русија Данас“ објавила. (https://www.youtube.com/watch?v=-_bVteM_xcU)

Какву смо кампању водили да би спречили јуниорску рукометну утакмицу у Ковилову између Србије и „kosova“ не би било паметно да јавно говорим. На вест да је Миломир Марић угостио Рамуша Харадинаја реаговали смо протесним перформансом испред „Хепи“ телевизије и поручили да није само актуелни режим одговоран за издају него и сви елементи који га подржавају, пре свега шлихтарски  новинари који директно утичу на посрнуће нације и издају државе и да ће и они одговарати једног дана. 17.  маја 2018 године смо били у Софији у Бугарској испред хале где се одржавао ЕУ самит западни Балкан на коме су учествовали наши издајници и шиптарски терористи. Изнели смо транспарент „KOSOVO IS SERBIA“ са прецртаним симболима „EU, IMEF, NATO“ што су Бугарски медији пренели и позвали нас да учествујемо у јутарњем програму. Том приликом смо послали јасну поруку да уколико Шиптари добију столицу у УН на територији Космета биће нови рат на Балкану. Великоалбански сан се неће зауставити на Јарињу и Мердарама, они сањају о Скопљу, Нишу, делу Бугарске. Упоредо са том акцијом учествовали смо у организовању родитељског скупа 19. маја који је и поред забране одржан у литији за спас Ваљевске Грачанице и био најпосећенији скуп последњих неколико година, преко 5000 људи. Урадили смо транспарент „ДЕЦУ ВАМ НЕ ДАМО“ помогли интернет кампању, јавно позвали, лепили налепнице за позив на скуп по граду.

intervju

Поред још неких мањих акција можда је све ово недовољно с обзиром на тренутак у коме се налазимо, али боримо се и што је битно све нас је више. Пламен је упаљен.

Да ли планирате окупљања у наредном периоду с обзиром на најаве политичког врха Републике Србије о тзв. „решавању питања наше јужне покрајине КиМ“?

Дамњан Кнежевић: Зато смо се и окупили. Генерално у наредном периоду као и до сада имаћемо најужу сарадњу са Др. Јованом Стојковић, њеним супругом Владимиром, пуковником  Милорадом Ђошићем из удружења Ћирилице, Дејаном Петром Златановићем главним уредником Србин Инфа, Војним синдикатом и још многим часним људима. Свесни смо да нема места сујети али и истрошеним политичким фигурама које могу само негативно да утичу на бунт. Разговарамо са неким јавним личностима и са неколико јунака косметског рата 99. да се јавно укључе у бунт против издаје свете земље. Имамо много идеја и свакако ћемо их спровести на улицама Београда, а врло могуће и целе земље. На сваку вест о издаји ћемо реаговати, планирамо велике скупове све у циљу постизања критичне масе. Уколико се дрзну да признају „kosovu“ независност и доделе столицу у УН Русија и Кина сталне чланице УН савета безбедности имају право да уложе вето чак и ако Вучић потпише издају, али за то нам је потребно бар 70 000 људи на улицама Београда. Такве сигнале из Русије имамо . Ја лично верујем у милионе широм Србије и главног града. За ту идеју смо спремни свакодневно да протествујемо у финишу процеса издаје, пре тога морамо наставити да потпаљујемо пламен истине и слободе. До сада нисмо баш били политички коректни према издајницима и тек нећемо бити. Много су се они ушушкали у свом нестварном свету мислећи да се народ ништа не пита. Док слушају, имају подршку запада,чим престану одмах имају притиске на које попуштају бринући се за своје фотеље. Изборни процеси су фарса, намештени у многоме на разне начине чак 10 посто и измишљеним гласовима. Остаје нам само улица, на жалост смо дошли у ситуацију да Космет бранимо на београдском асфалту и трговима!

intervju4

На крају реци нам шта је за тебе и твоје пријатеље окупљене око иницијативе Косово и Метохија? Да ли би без њега и ми постојали као народ и држава?

Дамњан Кнежевић: Петвековно робство смо победили на КОСОВСКОМ ЈЕВАНЂЕЉУ. Изнова нам се враћа јер он је укорењен у све Србе. Лазарев завет се заснива на чојству, јунаштву, вери, љубави, невољи и издаји. Као што рекох Србија без Косова и Метохије не постоји. Ако у народу прође издаја Косова све ће проћи и вакцине и рушење породице преко ЛГБТ лобија, наставак економског суноврата и даље цепање територије. Данас знамо ко нам је Мурат, ко издајник. Сваки дан их гледамо преко малих екрана (Вучиће, Дачиће, Ђиласе, Јанковиће, Шешлије… и остале педере, ту и тамо понеку лезбејку) време је да се појаве и јунаци па да заједно покушамо да оборимо цео овај безвредан систем који убија Србију без отиска на пиштољу. Ако не успемо, макар да поставимо подлогу будућим генерацијама за борбу. Ја сам лично у све ово ушао 2011. године баш на Косову као студент факултета за спорт и физичко ваститање на северу окупиране покрајине. Био сам на барикадама, разним хуманитарним пројектима, у кампањи бојкот против изласка Срба на шиптарске изборе после потписивања „Бриселског Споразума“ и на југу и на северу. Нешто ме је баш доле подстакло на борбу. Дејан Аксић, Немања Петровић, Бора Томић, Иван Лазаревић па и Теша Тешановић који је сада ређе са нама због обавеза али када затреба биће ту, ми смо дугогодишњи саборци, више од пола деценије. Огњен Томић и Марко Стојановић су били чувари зида плача за време студентских протеста сви смо одрастали на КОСОВСКОМ ЈЕВАНЂЕЉУ, ЛАЗАРЕВОМ ЗАВЕТУ и МИЛОШЕВОМ ЈУНАШТВУ, и спремни смо много жртве да поднесемо како би га очували за будуће генерације, ако се предамо више немамо права да будемо Срби. Има још много млађих људи који учествују у нашим акцијама, разочарани су у покрете са којима су деловали. Сви су се углавном продали личним интересима или безвољно утихнули, а заиста је озбиљан тренутак наступио, није време за слабе и неодговорне да се самопромовишу. У наредних пар месеци ће се све одиграти бојим се. Позивам све који се осећају као Срби да буду спремни за улицу, нека се сами организују или нек нас контактирају. Ако су искрени сигуран сам да ћемо се заједно борити. Ускоро смо поново на улици зваћемо вас, браћо и сестре догорело је. Како ми сви заједно радили тако ће нам и Бог помоћи! Нема повлачења нема предаје Косово је увек било и биће срце Србије!!!

Хвала на разговору Дамњане.

 

 

Уредништво Срби на окуп