ЕРДОГАНОВ СКУП У САРАЈЕВУ: ПОВИЦИ „АЛАХУ ЕКБЕР“ И РАТНЕ ЗАСТАВЕ

У сарајевској Зетри одржан је предизборни скуп турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, уочи превремених председничких избора у Турској. Више хиљада окупљених у сарајевској Зетри пред долазак Ердогана узвикивали су „Алаху екбер“ и пароле против Израела. На скупу су, уз мноштво турских и застава БиХ, видљиве и ратне заставе тзв. Армије БиХ.

Обраћајући се присутнима у сарајевској Зетри, Ердоган је рекао да су европске државе, за разлику од БиХ, данас пале на испиту из демократије. Критиковао је европске земље, тврдећи да оне показују непријатељство према Турској.

Ердоган је говорио и о сусрету са Алијом Изетбеговићем, рекавши да му је он „оставио један завет“.

– Рекао ми је: Ердогане, Ви се побрините за ово подручје“. Ми БиХ никада нисмо сматрали другим подручјем. Увек ћемо бити уз БиХ. Европски простор за нас није ништа ново – рекао је Ердоган.

Говорећи о Турцима у Европи, рекао је да они имају задатак да обавезно узму држављанство државе у којој живе, али да не губе права у Турској.

Скупу у Зетри присуствовао је и бошњачки члан Председништвва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић и његова супруга Сабија Изетбеговић, те председавајаући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Обраћајући се на скупу, Изетбеговић је изразио задовољство што данас у Зетри види „заједно заставе БиХ и Турске“. Рекао је да су многи покушавали Турке и Бошњаке одвојити од њихове вере, али да у томе нису успели.

– Одбранили смо се само уз Божију интервенцију – рекао је Изетбеговић и додао да су Бошњаци, како каже, кроз историју бранили Турску као своју домовину.

Ердоган је у дворани Зетра, у којој се окупило неколико хиљада људи, присуствовао Генералној скупштини Уније европских турских демократа. На конгресу УЕТД учествовали су чланови из Њемачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, Швајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке.

Ово је једини предизборни скуп Ердогана ван Турске, с обзиром на то да је његово одржавање забрањено у већини европских земаља.

Превремени парламентарни и председнички избори у Турској ће се одржати 24. јуна на којим Ердоган очекује нову победу.

 

 

Извор: Вести Газета