Предлог закона о пресађивању људских органа предвиђа да сваки грађанин Србије буде потенцијални давалац, осим уколико се томе изричито не успротиви током живота

БЕОГРАД – Уколико буде усвојен Предлог закона о пресађивању људских органа који је стигао у Скупштину, сваки грађанин Србије биће потенцијални давалац органа, уколико се томе изричито не успротиви током живота, пише Политика.

Људски органи умрлог лица могу се узети ради пресађивања уколико се пунолетни пословно способни давалац томе није усмено или у писменом облику за живота успротивио, односно ако се томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог, предвиђа се предлогом закона који је у парламент стигао 11. маја.

Претпостављена сагласност, за чије се увођење залагао добар део стручне јавности, свакако је најважнија измена коју предвиђа овај предлог закона.

Професор Миљко Ристић, координатор Министарства здравља задужен за трансплантацију срца, изјавио је за Политику да је реч о одличном предлогу, барем када је у питању претпостављена сагласност.

У образложењу овог предлога закона наведено је да је поступак давања пристанка за пресађивање органа поједностављен и на тај начин су избегнути непотребни финансијски трошкови вођења регистра.

Уколико овај правни акт буде усвојен, добићемо и првог инспектора за биомедицину, који ће бити задужен за надзор над обављањем послова здравствених установа које се баве пресађивањем органа.

 

 

Извор: НСПМ