Истополна партнерства биће озваничена у Црној Гори

Према новим прописима, свадбе се више неће моћи прослављати уз пуцање на јавним местима

Лого црногорске параде поноса из 2013. (Фото ЛГБТ ЦГ)

Од нашег сталног дописника

Подгорица – У Црној Гори ускоро ће се пред матичарем склапати истополни бракови. Да младић с младићем и девојка с девојком званично чине брачну заједницу, омогућиће усвајање нацрта закона о животном партнерству лица истог пола, о којем је отворена јавна расправа за грађане Црне Горе.

„Партнерство особа истог пола закључује се пред матичарем, на свечан начин, у службеној просторији пригодно уређеној за ту намену. Том чину присуствују оба будућа партнера, два сведока и матичар”, пише у једном од чланова нацрта закона.

Предлагач закона, Влада Црне Горе, у том је нацрту преузела поједине одредбе из Породичног закона. Тако је наведено да партнери могу да „сваки задржи своје презиме, као заједничко презиме узму презиме једног од њих, као заједничко презиме узму оба њихова презимена, само један од њих свом презимену дода и презиме другог партнера”.

Након што матичар прогласи да је партнерство закључено, подразумева се породично весеље, али оно се више неће одвијати уз пуцњеве из пиштоља, јер је забрањена употреба оружја на слављима и јавним местима.

„Закључено партнерство матичар уписује у матични регистар животног партнерства у којем се потписују партнери, сведоци и матичар. Одмах по закључењу партнерства, регистрованим партнерима се издаје извод из матичног регистра партнерства”, пише у нацрту закона.

Њиме је прецизирано да партнерство престаје „смрћу партнера, проглашењем несталог партнера умрлим, поништењем и раскидом”, док је у Породичном закону уместо раскида наведен развод. У нацрту закона о животном партнерству лица истог пола предлагач је као разлоге за раскид брака навео да се он поништава ако су партнерски „односи озбиљно и трајно поремећени или кад се из других разлога не може остварити сврха партнерства, као и да раскид партнерства може тужбом суду захтевати један партнер, а оба партнера споразумним предлогом”.

У расподели имовине будући партнери ће имати иста права као супружници. Ни деца из истополних бракова не морају да се брину за своју будућност. Према нацрту, будући закон ће обавезати партнера „који није родитељ детета да је дужан да издржава децу другог партнера ако она немају сродника који су по закону, којим се уређују породични односи, дужни да их издржавају или сродници немају могућности за то”.

 

 

Извор: Политика