Андреј Фајгељ: Ево ја желим са децом на Косово

Поводом најновије Вучићеве шамарчине српском народу: „Сви говоре о светој земљи, само нико неће на ту свету земљу да иде да живи“.

Надежда Петровић – Косовски божури и Грачаница

Објасните ми да ли има било ко од вас ко жели да оде да живи у Штимље или Глоговац. Покажите ми једног Србина који би то учинио са својом децом. Када ми га покажете држите ми предавање, солите ми памет“.

Председник Србије је тај изазов упутио након што је Сабор СПЦ неочекивано осветлао образ недвосмисленим ставом да „Косово и Метохија представља саму срж нашег црквено-народног бића и постојања„.

Кажем неочекивано јер је клир СПЦ, па и сам патријарх српски, све дотле живео у симфонији са актуелним српским властима какву не видесмо од Немањића. Овај изненадни заокрет многе је оставио без текста. Медији просто нису знали како да пренесу саопштење, политичари како да га прокоментаришу. У таквој конфузији се и догодило да председник Србије, као крунски аргумент, потегне оптужбу да ниједан Србин не би да живи на Косову.

Та оптужба је лаж коју овим путем лично демантујем. Спреман сам сутра да одем на Косово и поведем своје четворо деце. Уверен сам да нисам једини.

Поред тога, та оптужба представља грубо обртање улога. Вучић је тај који нама треба да покаже:

  • Један хектар косовске земље који је влада припремила за насељавање
  • Један одред наших снага реда на Косову, на шта имамо право по Резолуцији 1244, да гарантује безбедност наших породица
  • Један случај сарадње елите, привреде, обавештајних служби и других учесника на пројекту одрживог насељавања Косова и Метохије

Народ је ту, али не може да ради посао власти. Ми вама плаћамо порез, а не обратно. Шта сте урадили са нашим новцем?

Одговор је жалосно очигледан: српске власти нису нашле за сходно да уложе ни пару буџета у такав пројекат, иако су просипале милионе на Клинтона, стране корпорације, мигранте, геј параде, сребреничке Муслимане, атлантске НВО и кога све не.

Председник тражи да му нешто показујемо, а својим нечињењем је учинио немогућим чак и повратак хиљада српских прогнаника који је гарантован међународним правом, а камоли далеко захтевније насељавање. Тражи да му покажемо једног Србина, а не види десетине хиљада који већ живе на Косову, упркос прогонима.

Вучић је, као и обично, спреман на сваку манипулацију. Он, као најодговорнији што је одлазак на Косово немогућ, има образа да кривицу за то свали на издани српски народ. Тако ће правдати и коначну издају: „нисам ја, народ је“.

Андреј Фајгељ

 

 

Извор: ФБ Репортер