„Соларни“ авион: тријумф екологије, али…

solarni avionАвион Солар Импулс, који ради искључиво на соларни погон, почетком маја ће обавити свој нови експериментални лет. Током 2 месеца он ће, полако прокрстарити тероторијом САД са запада на исток- од околине Сан Франциска до Вирџиније. Ово је пробни лет пре „важног“ који би требало да буде изведен 2015.године, а тада ће овај авион покушати да облети земљину куглу.

«Соларни» авион: Тријумф екологије, али…

Авион-једносед Solar Impulse, који ради искључиво на енергију соларних батерија почетком маја ће кренути у нови експериментални лет. За 2 месеца прокрстариће САД од запада до истока – од рејона Сан-Франциска до Вирџиније. Предстоји му слетање, између осталог, и у Њујорку. Треба проверити могућности авиона пре остварења смеле замисли – лета око земљине кугле 2015. године.

Већ је доказано да је „соларни“ авион способан за међуконтиненталне летове. Прошле године је Solar Impulse савладао невелико растојање између Шпаније и Марока. А пре 3 године је поставио рекорд провевши у ваздуху 26 сати без слетања. Стручњак часописа „Ваздухопловни преглед“ Алексеј Комаров га описује на следећи начин:

Авион представља лаку конструкцију чија је површина у потпуности покривена соларним батеријама. Ту се налазе електромотори и акумулатори који упијају енергију од соларних батерија за време обданице, а враћају је у тамно доба дана. Авион лети полако, до сто километара на сат. Због тога је за летове на великим растојањима потребно више времена.

Solar Impulse је тежак као обичан аутомобил, иако му је распон крила као код 500-тонског аеробуса А380. Гломазност и мала носивост је „цена“ за коришћење „бесплатне“ сунчеве енергије. Нема места чак ни за другог пилота. Да ли овакве наводно бескорисне конструкције имају смисла? По мишљењу Алексеја Комарова:

Конструктори овог авиона су увек истицали да није њихов циљ да се од њихове машине прикаже и добије неки брз ефекат. Они пре свега желе да покажу целом свету да се отвара нови правац, који је засад технолошки несавршен и не може се користити за серијске авионе, у великој авијацији, али ипак има изесну перспективу.

Сразмерно с дорадом оваквих апарата, који су практично бешумни, за њих могу да се заинтересују војна лица, сматра уредник часописа Air Fleet Владимир Карнозов.

Кад је у питању пилотирана авијација засад се не види смисао оваквих апарата. У блиској будућности такође може бити нејасно за шта ће се они користити. Уједно, ова технологија је, ако се буде даље развијала, врло занимљива за беспилотну авијацију. Постоји потреба за беспилоетним летелицама које могу да се налазе у ваздуху јако дуго, да патролирају у рејонима. Уопште, тема коришћења електричне енергије у аутомобилима, авионима, подморницама и тако даље је занимљива зато што има будућност.

Засад је тешко рећи где ће још добро доћи конструкције које могу да се крећу на Сунчеву енергију. Садашњи «соларни» аутомобили имају врло малу снагу и с напором превозе и самог возача. Међутим, искуство Solar Impulse ће у сваком случају допунити научну базу. Ако га његови творци буду користили и за неке рекорде и сопствени пи-ар у томе нема ничег лошег, убеђен је Владимир Карнозов.

Пројекат пропагирају двојица Швајцараца – бизнисмен Андре Боршбер  и авијатичар Бертран Пикар, који је први облетео земљу у ваздушном балону. Тако да идеја да се то понови захваљујући концепцији „соларног“ авиона није случајна. Да ли ће за 2 године полетети лично Пикар, није прецизирано. Зна се само да ће за овај лет бити изабрани пилоти који су у стању да не спавају по 5 дана и ноћи. Да би то издржали биће научени аутохипнози и медитацији.

Борис Павлишчев / Глас Русије