ЖЕСТОКИ СУКОБИ У ИЗРАЕЛУ Велики протест Палестинаца због амбасаде, најмање 58 МРТВИХ, више од 2.700 повређених (ФОТО)

Kolaž Palestinci
Колаж ПалестинциФОТО: ТАЊУГ/АП
Број погинулих Палестинаца код граничне ограде између Израела и појаса Газе, где због отварања америчке амбасаде у Јерусалиму Палестинци протестују, порастао је на 58, а више од 2.700 људи је рањено, саопштило је палестинско Министарство здравља.

Према подацима министарства, међу мртвима је и шесторо деце млађих од 18 година. Како наводе, учесницима протеста ране су нанете бојевом муницијом, сузавцем и другим средствима.

Свакако, са овим бројем жртава, јучерашњи дан убраја се у најкрвавији од почетка разорног рата у појасу Газе између палестинског покрета Хамаса и Израела од 2014. године, преноси Ројтерс.

Британска агенција Ројтерс јавља да су се демонстранти окупили дуж границе, на врхунцу шестонедељних протеста против блокаде границе и отварања амбасаде САД у Јерусалиму.

Изралеска војска сопштила је да се на граници окупило 35.000 демонстраната, док локални медији, такође позивајући се на војску преносе да је на улице Газе изашло 50.000 демонстраната који протествују на девет локација.

Палестински званичници рекли су да међу жртвама има и деце.

Уочи отварања америчке амбасаде у Јерусалиму хиљаде палестинских демонстраната запалило је гуме и гађало војску каменицама.

Израелске снаге су, према наводима сведока, узвратиле испаливши и сузавац на демонстранте који су се сместили у шаторима код граничне ограде.

ФОТО: ТАЊУГ/АП
Раније данас, агенције су известиле да су израелски војни авиони пустили памфлете изнад појаса Газе, упозоравајући палестинске становнике, да ће ризиковати своје животе ако се приближе граници током масовних протеста.

ФОТО: ТАЊУГ/АП
Телевизијска мрежа „Ал џазира“ саопштила је да је један од њених новинара рањен током данашњих протеста у Гази, поводом отварања америчке амбасаде у Јерусалиму. Новинара Валеа Дадуха „раниле су израелске снаге бојевом муницијом“, саопштила је мрежа, не пружајући више информација о стању новниара, преноси АП.

ФОТО: ТАЊУГ/АП
Израелска војска саопштила је да је извела пет ваздушних удара на Појас Газе након размене ватре између екстремиста и војника, док у Јерусалиму у близини новоотворене амбасаде САД демонстрирају стотине арапских држављана Израела, преноси АП.

Наводи се да је бригадни генерал израелске војске Ронен Манелис објавио да су нападнути кампови за обуку екстремне исламске организације Хамас која је власт у Гази и предводи протесте који трају дуж границе с Израелом. Манелис је казао да је у три случају дошло до размене ватре израелских трупа и екстремиста.

Напето на граници већ недељама

ФОТО: ТАЊУГ/АП
Заједно са данашњим жртвама, од почетка масовних протеста против блокаде границе у појасу Газе 30. марта, убијено је око 90 Палестинаца, а рањено више хиљада.

ФОТО: ТАЊУГ/АП
Министар образовања Израела Нафтали Бенет казао је да ће та држава граничну ограду третирати као „гвоздени зид“, а да ће сваког ко њој приђе сматрати „терористом“.

ФОТО: ТАЊУГ/АП
Потпуковник Џонатан Конрикус казао је да су израелске снаге „веома ојачане“ дуж првих линија граничне ограде, али и да су додатне линије одбране стациониране унутар израелских општина и између њих, како би одбранили цивиле у случају да дође до пробијања ограде, пренео је АП.

ФОТО: ТАЊУГ/АП
– Чак и ако ограда пуде срушена, моћи ћемо да заштитимо израелске цивиле од покушаја да буду киднаповани или масакрирани – казао је Конрикус.

Већина учесника протеста су потомци избеглица или избеглице које су протеране у појас Газе током рата на Блиском истоку 1948, након формирања Израела као државе.

 

 

Извор: Блиц