ПОСЛЕ ДЕСЕТ ГОДИНА МИСИЈА ЕУ НЕСЛАВНО ОДЛАЗИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

ЕУЛЕКС ЈЕ ПОТПУНИ ПРОМАШАЈ  ЕУ И МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

  • Деловање Mисије ЕУ обележили су скандали, корупција и компромитовање челника ЕУЛЕКСА
  • Биће запамћена по неиспуњавању циљева због којих је основана, а то су откривање и процесуирање ратних злочина, тешких криминалних дела, пљачки и убистава на КиМ
  • ЕУ мисија се осрамотила овим пројектом. Постала је легло корупције на КиМ!

Dovođenje EULEKSa fatalna greška Srbije

Пише: Јово Вукелић

          Протекла је деценија од оснивања (2008. године) међународне Мисије ЕУЛЕКС на Косову и Метохији (КиМ), а донета је пре неколико дана одлука да се 14. јуна ове године угаси, прекине  даља активност овог најскупљег, највећег и најнеуспешнијег пројекта Европске уније (ЕУ) и међународне заједнице. Тачније, тада истиче мандат Мисије. Чудно је само на први поглед да нема продужавања мандата иако је Немачка на томе инсистирала?!?  Ипак САД и даље имају пресудан утицај на све одлуке o KиМ!

Одлуку о формирању Мисије донео је Савет министара ЕУ фебруара 2008. и имала је 2.000 припадника. (Сада има око 800 запослених).

Правно-полицијска мисија ЕУЛЕКС на терену је тада заменила мисију УН, али са другачијим задацима.Тада је објашњено да ЕУЛЕКС од УН преузима другачије задатке, односно да се не ради о преносу са УН на ЕУ, већ са УН на тзв. владу у Приштини.

ЕУЛЕКС је требао да буде фокусиран на правосуђе, са нагласком на праћењу процеса „осетљивих кривичних дела“, односно ратних злочина у региону. Била је то цивилна мисија покренута под Заједничком безбедоносном и одбрамбеном политиком (ЦСДП) ЕУ.

Подсећамо: Мисија није могла бити основана без сагласности тадашње Владе Србије.  Вук Јеремић (тада министар спољних послова)  је потписао сагласност о доласку те мисије на КиМ. Била је то, видело се и тада и многи су на то упозоравали, а види се поготово данас, једна од кобних грешака државног руководства Србије, владе Србије и председника Б. Тадића.

Оснивајући Војску Приштина гаси и КФОР

А ових дана донета је одлука о гашењу ЕУЛЕКСА . Дебакл десетогодишњег деловања мисије ЕУЛЕКСА требало је по плану бирократа из Брисела да протекне у тишини, у муку, у медијском мраку! Хтели су да ЕУЛЕКС „умре“, нестане,  а да  то нико не примети и сазна! Али, ЕУЛЕКС је учинио толико штете и зла за протеклу деценију да је и тај план бриселских бирократа, потпуно нереалан  и неостварљив, као и многи други. Ова велика неправда одјекује до неба!

КиМ, као нелегалној држави не треба ЕУЛЕКС! Гашење ЕУЛЕКСА тражила је логично већ годинама уназад Приштина, јер се њима жури да  постану самостална и независна држава, без икаквих тутора као што су међународне мисије УМНИК (коју су успели да сведу на симболичан статус), сада ЕУЛЕКС, који престаје са радом. Следећи је КФОР, јер Приштина јури да добије своју војску и КФОР ће ускоро „добити ногу“. Све ово се плански реализује по налогу САД – тутора Приштине, њихових верних покровитеља и заштитника. Остаће америчка  НАТО база Бондстил као тајни затвор и као велика претња миру у целом региону Балкана. Иако сви у Бриселу(и на Балкану) знају да косовско „правосуђе и полиција“ немају капацитет да функционишу самостално, јури се по сваку цену у неизвесну будућност.

Simmons-photo-3-1-300x154

Малколм Симонс , председавајући судија ЕУЛЕКСА,је новембра 2017. поднео оставку (открио је корупцију у својој организацији). Тада је рекао: „Еулекс није мисија промовисања владавине  права и закона. То је политичка мисија. Свако ко мисли другачије је наиван или глуп”.

Ко је глуп и наиван показала је протекла деценија. Били су то Срби који су веровали да ће их ЕУЛЕКС заштитити, што му је била једна од званичних и формалних основних улога.

Овако ЕУЛЕКСУ је дошао крај  мандата, а остала су неоткривена најбруталнија и најсвирепија убиства, злочини, десетине и стотине злодела почињених на КиМ…Уместо да откривају, сузбијају и осуђују случајеве корупције, друштвеног и породичног насиља на КиМ десило се да су у самом ЕУЛЕКСУ почињена тешка кривична дела корупције и поткупљивања највиших званичника Мисије. Они који су требали да деле правду, бавили су се криминалом!

Откривање енормног криминала у ЕУЛЕКСУ

ЕУЛЕКС се десет година углавном бавио собом. Уместо злоделима на КиМ, представници мисије ЕУ су испитивали злоупотребе и пљачке, корупцију и деструкцију у својим редовима! Албанци су их куповали да затварају очи и уши, затрпавали су их новцем да не врше истраге. 

Мисија ЕУ на KиМ имала је 2009. око 2.000 чланова, и то 1.400 полицајаца и припадника специјалних снага, као и више стотина судија, тужилаца… И  уместо да главни задаци буду реализација утврђеног програма:обезбеђивање мултиетничности кроз функционисање правосуђа и полиције;борба против корупције, организованог криминала и феномена мафије;побољшање правосудног система и борба против некажњивости;брзо и правично разрешавање спорова везаних за власничка питања;борба против прекограничног шверца оружја ; борба против ширења осећаја несигурности у српској заједници  -ЕУЛЕКС је потонуо у срамотону корупцију.“

Стара изрека каже да „риба смрди од главе“ То се у овој мисији ЕУ на КиМ управо догодило. А афере и скандале су открили људи који су имали минимим части да не могу да трпе толики криминал и преваре.

Мисија ЕУ је током свог мандата више пута оптужена за корупцију и криминал,  посебно високих службеника и функционера. Медији и на KиМ и у Србији опширно су писали да је ЕУЛЕKС сарађивао са мафијом уместо да је био делилац и промотер правде.

Европској и српској јавности познати су невероватни случајеви корупције и примања мита тужиоца и судија и других високих званичника мисије, који су на КиМ требали да афирмишу владанину права, законитост и праведност. Навешћемо три најдрастичнија примера корупције.

Прва велика афера у ЕУЛЕКС избила је  2013. године. Храбра и поштена тужитељка ЕУЛЕКС Марија Бамије изјавила је да је још 2012. почела да сумња да се у Мисији ЕУ дешавају ствари које су указивале на корупцију.Бамије је тврдила „да су високи припадници ЕУЛЕКСА блиско сарађивали са политичком елитом у Приштини. Организоване су раскошне партијске вечере, разговори функционера ЕУЛЕКС и осумњичених током којих су цуриле поверљиве информације. То је неприхватљиво“.

Bamije-678x381

Марија Бамије

Иљиру Тољају, бившем секретару министарства здравља, ЕУЛЕКС  је судио због мита и избегавања плаћања пореза. Управо је Бамије тада тврдила да је Тољај (који је био у затвору) покушао да подмити судију да му смањи казну и да за то има доказе у виду прислушкиваних Тољајевих разговора.

Прогони оних који открију корупцију

Тужитељка Бамије је истакла да је тада о свему обавестила званични Брисел, али истрага није покренута, већ је, напротив, урађено све и тада и касније да се не истраже њене тврдње.

Smrtonosna Žilet žica - obeležje boravka EULEKSA na KiM

Бамије додаје: „Основане сумње имала сам већ 2012. године, када сам радила на случају Тољаја, косовског званичника,  који је био у затвору. Открила сам да је судија Франческо Флори, председник Скупштине судија, био у сталном контакту са посредницимаТољаја, да је постојао план да се за новац он ослободи из затвора, у шта је умешана и моја главна тужитељка Јарослава Новотна“.(Касније 2014. Тољај је осуђен на 18 месеци затвора, а међу ослобођенима је и Бујар Букоши, тадашњи министар здравља).

У тој афери тужитељка Бамије је открила још већи криминал: Азем Суља, шеф некадашње тајне косовске полиције (ШИK) и ујак Хашима Тачија,подмићивањем тужиоца ЕУЛЕКСА и фалсификатима дошао до зараде од преко 100 милиона евра!Преварама и подмићивањем у катастру „легализовао“ је хиљаде хектара српских ораница из атара Лапљег Села, Чаглавице, Преоца, Грачанице…Успео је да отете хектаре српске земље препрода и нове „власнике“ Албанце – уведе у посед!

Да не дужимо, Бамије је на основу доказа закључила да је овај случај отимања више од 100 милиона евра вредне земље  – пример деловања организоване криминалне групе и корупције у врху Мисије. Били су функционери ЕУЛЕКСА у дослуху са криминалцима“.

И тада је уследио шок: уместо истрага, хапшења осумњичених и суђења ЕУЛЕКС је суспендовао тужитељку Бамије, потом је и отпустио, и тада 2014. године покренуо чак и истрагу против ње!?

Бамије констатује: „Елиминисали су ме, вршили су застрашивања, удаљена сам са посла и са КиМ.Срамотно је да је шеф ЕУЛЕКСА у време када сам ја вршила истрагу вечеравао са Букошијем, што је чисто политичко мешање. Иначе, и њихов адвокат Бериша има милионе на својим банковним рачунима, а никада није спроведена истрага одакле му толико богатство.

Бамије је склоњена, а корупција у ЕУЛЕКСУ се наставила. Председавајући свих судија Малколм Симонс је 2017. пријавио више случајева корупције у врху Мисије, називајући сопствену организацију „леглом корупције“ на КиМ: „ Пријавио сам колегу, судију ЕУЛЕКСА који је хаковао мој мејл“.Симонс је изнео и друге оптужбе против мисије“.

Потом је и Симонс морао да поднесе оставку. Покренута је истрага и против њега!?!Мисија ЕУ је саопштила је да се наводе озбиљне оптужбе против њега. Тако је и он елиминисан.

Амерички амбасадор – колосални пример корупције

Недавно је Агрон Бајрами,одговорни уредник приштинског листа „Kоха Диторе”,констатовао: „Данас KиМ има огромне проблеме са владавином права, корупција је широко распрострањена и још увек постоји некажњивост високих званичника и политичких лидера. Уместо да смо европеизирали KиМ, ми смо балканизовали ЕУЛЕКС.“

После овакве тачне констатације тешко је било шта додати.

Италијан Андреа Kапусела, бивши високи службеник ЕУ на KиМ, говори о поражавајућим резултатима рада ЕУЛЕКСА: „Ова мисија добила је три пута више средстава за рад од осталих у свету, дата су јој пуна овлашћења, али сви индикатори примене права показују пад. Случај Kристофера Дела, бившег америчког амбасадора у Приштини, заслужује да његова влада пажљиво погледа шта је он радио на KиМ. Његово учешће и везе у изградњи ауто-пута од Приштине до Тиране, је колосални је пример корупције! Иако су достављени докази који на то указују, истрага против њега у ЕУЛЕКСУ никада није покренута?!?“.

Можемо на крају закључити да се ЕУ осрамотила овим пројектом.

Kosovska Mitrovica, 28. marta 2013 - Pripadnici policije Euleksa spred zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. Nacelnik Kosovskomitrovackog okruga Radenko Nedeljkovic i predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlaškovic dogovorili su se danas sa predstavnicima Euleksa da pripadnici kosovske policije ucestvuju u pratnji euleks sudija i tužilaca, a kolonu ce ciniti šest vozila. FOTO TANJUG / BOKI / tj

Kosovska Mitrovica, 28. marta 2013 – Pripadnici policije Euleksa spred zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici. Nacelnik Kosovskomitrovackog okruga Radenko Nedeljkovic i predsednik opštine Kosovska Mitrovica Dragiša Vlaškovic dogovorili su se danas sa predstavnicima Euleksa da pripadnici kosovske policije ucestvuju u pratnji euleks sudija i tužilaca, a kolonu ce ciniti šest vozila. FOTO TANJUG 

Неславно и неуспешно се завршава ова међународна Мисија. Није испунила ниједан од циљева који је себи поставила.

ЕУЛЕКС је био најскупљи и уједно најнеуспешнији пројекат, који је коштао више од 50 милиона евра годишње. Чинило га је 28 земаља чланица ЕУ и још пет држава (Kанада, Норвешка, Швајцарска, Турска и САД).

Од 15. јуна ЕУЛЕКС ће бити саветник „владе“ у Приштини.

Зна ли ико одговор: О чему и како ће, сем о финесама у корпуцији,  „балканизоване бирократе из Брисела“  моћи да саветују тзв. владу Косова?