Жељко Веселиновић: У турској фабрици Кајзен у Смедереву 280 жена користи један тоалет, а воду су им ограничили на две чаше дневно

– Након што су радници фабрике текстила Кајзен у Смедереву у петак у потпуности обуставили рад незадовољни условима рада код турског послодавца, исплаћене су им зараде, али је дан касније и седморо радника добило отказ.

 Разлог томе је, наводно, како је најпре пренео портал подунавље.инфо, то што су постављајући фотографије са штрајка на Фејсбук страницама прекршили одредбе уговора, јер су „објавили поверљиве информације“ и „службене тајне“.

Како у овој компанији у којој ради 300 радника, од тога готово 280 жена, нема синдикалног организовања, њима је током ова два дана помоћ понудио УСС Слога, а председник синдиката Жељко Веселиновић каже за Данас да су му се радници жалили на немогуће услове рада.

– У фабрици у којој 280 жена користи један тоалет, имају обавезу и да се уписују, односно да очитавају картице када одлазе у тоалет. Осим тога, супервизори или како се већ зову бележе колико се дуго задржавају. Чак ни воду како су нам рекли не могу да пију колико хоће, ограничили су им на две чаше и морају да траже да им неко други донесе – напомиње Веселиновић.

Они ће, заједно са радницима, данас поднети захтев за регистрацију синдиката у фабрици, писати и министру рада Зорану Ђорђевићу да га обавесте о дешавањима, али и Агенцији за мирно решавање спорова, као и међународној организацији која се бави заштитом текстилних радника. Веселиновић каже да су чули да је најављен и долазак власника из Турске.

 

 

Извор: НСПМ