ПОВОДОМ ПРЕПОРУКЕ ММФ ДА СРБИЈА УКИНЕ СМАЊЕЊЕ ПЕНЗИЈА

Tuga

„Милосрдни анђео“ ММФ милосрднији од Вучића и владе Србије

 

Већ четири године траје пљачка великог дела пензионера у Србији

 

Пише: Јово Вукелић

          Мало ко се могао надати у Србији да ће дочекати да чује скоро невероватну и сензационалну вест да „Милосрдни анђео“ –  ММФ предлаже влади Србије да укине смањење пензија у Србији које траје већ четири године. Али, догодило се 11. маја то невероватно: ММФ „сугерише“ влади Србије да укине привремено умањење пензија, које траје већ четири године и скоро да је постало трајно!

          Ту дрску и бахату пљачку пензионера у Србији увео је пре четири године, у октобру 2014. премијер А. Вучић и одтада из џепа пензионера отима 250 милиона евра годишње и сипа тај новац у буџет!

А где и на шта се троши тај незаконито отет новац је посебно питање на који власти и Вучић, Влада Србије и премијер никад нису дали одговор, нити су осећали потребу да положе рачун и кажу где троше тај новац који отимају од пензионера.

Protesti

Пензионере жртве претварају у хероје!?

Уместо јавног и јасног одговора где се троши отети новац од пензија влада Србије и Вучић су стално водили безобразну и подмуклу кампању као да су се пензионери добровољно одрекли дела стечених пензија. И тако су пензионере проглашавали херојима, јунацима, који на својим плећима износе терет „реформи“. То срамно претварање жртава у хероје није запамћено у нашој друштвеној стварности.

Напомињемо да је ММФ ову препоруку или сугестију влади Србије о враћању пензија на пређашњи ниво дао због тога што су јавне финасије државе стабилне последње три године. Сада се открива да је ММФ и раније, прошле године слао обавештења влади Србије да пензије врати на пређашњи ниво. Али ништа се није мењало. Влади Србије је одговарало, боље рећи осладило да настави да завлачи руку у џеп својих пенезионера.

Подсећамо: и пензионери поједниначно и њихова удружења су протествовали последње четири године  на разне начине, од протестних шетњи улицама,  преко петиција упућених влади Србије, до тужби и жалби Уставном и другим судовима. И све то је било без икаквих резултата.

IMG-20180307-WA0002

Глува и слепа влада Србије

Глува и слепа влада Србије понашала се и даље неодговорно, осионо, као да су грађани њен сервис, а не она – влада Србије – сервис грађана! Није одговорала на тужбе и протесте и наравно није укидала кризне мере које не неосновано увела!

Влада Србије починила је још једну незаконитост. Закон о умањењу пензија био је уведен да важи ограничено.  Да подсетимо: од октобра 2014. годинекадасусвепензијевећеод 25.000 динараумањенеза 22 и 25 одсто, требале су да трају до краја 2017. године.

А данас, у мају 2018. премијерка А. Брнабић, која је прошлог октобра  најавила укидање ове одлуке, се „прави заборавна“ па меру о смањењу пензија још није укинула. Не отима се из њеног џепа резонује „вешта возачица глисера“, па онда нема журбе да се заустави пљачка пензионера од које се стиди сваки пристојан и нормалан грађанин Србије.

Како влада Србије, барем до сада, већ годинама врло ревносно испуњава све захтеве ММФ и њихове препоруке и савете требало би очекивати да тако поступи и са овим саветом, сугестијом коју јој је упутио ММФ. Странци су предложили, шта ће решити наша власт?

Protesti penzionera (1)

Иако је јасно из досадашњег понашања да ће влада Србије, ако ову препоруку прихвати, то ипак учинити „тешка срца“, тешком муком. Толико је ову и предходне владе Србије „баш брига“ о  томе колико је очајан и низак стандард у коме живе њени грађани.

Влади Србије је важнији  буџет, а грађани нека умиру и липшу!