Хиљаде Војвођана дошло пред Бановину

novi sadИнтонирањем државне химне „Боже правде“ у Новом Саду је почео митинг „Стоп разбијању Србије“ на коме су представници опозиционих партија у Скупштини Војводине затражили расписивање „ванредних“ покрајинских избора. Они су пред око 5.000 грађана затражили и оставку покрајинског премијера Бојана Пајтића, кога су називали сепаратистом и у говорима га оптуживали за финансијске малверзације.

Говорници су затражили и повлачење Предлога декларације о заштити уставних и законских права, који је претходно Скупштини Војводине упутила Влада Војводине.

„Ако се оглушите о наше захтеве, ето нас овде поново, у још већем броју, па ћемо се мало дуже задржати па ћемо дочекати ванредне изборе“, поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић из Српске напредне странке.

Испред зграде Владе Војводине, коју у Новом Саду зове Бановина, постављена је бина на којој је постављена велика српска застава са државним грбом, на којој пише „Војводина Србија“.

Атмосфера је мирна, а са разгласа са бине се пушта музика. Грађани носе махом страначке заставе као и заставе са државним симболима Србије. Ту су заставе Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Демократске странке Србије, Покрета социјалиста.

Примећен је и транспарент на којем је руком, плавим ћирилићним словима исписано „Доле Војводина“, а поред тога су нацртана четири оцила. Примећена је и једна црна застава на којој пише „Слобода или смрт“.

Код зграда Скупштине и Владе Војводине, које се налазе у центру Новог Сада, појачано је полицијско обезбеђење, као и на још неколико пунктова у граду, измејдуосталог и код Радио-телевизије Војводине.

У више делова града паркирани су аутобуси са регистарским ознакама из Војводине, али и из других делова Србије. Највише аутобуса је са плакатима са ликом председника Српске напредне странке Александра Вучића.

БЕТА